Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stát odškodné kvůli akciím zkrachovalé společnosti Setuza platit nemusí, rozhodl soud

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Městský soud v Praze dnes zamítl žalobu firmy Český olej, která se domáhala odškodnění přes sto milionů korun kvůli tomu, že od ní stát neodkoupil akcie zkrachovalé společnosti Setuza.

Firma žádá odškodné po Podpůrném a garančním rolnickém a lesnickém fondu (PGRLF) a ministerstvu financí. Tvrdí, že od něj měly odkoupit balík akcií Setuzy, které Český olej vlastnil v květnu 2006. V uvedené době sice byl oficiálním vlastníkem akcií, soud však o devět let později rozhodl, že transakce, díky které firma akcie získala, byla neplatná.

Podle zástupce Českého oleje Vladimíra Chláda byl proto většinovým vlastníkem Setuzy stát, který je prostřednictvím institucí vlastnil, a měl Českému oleji učinit nabídku, že od něj akcie odkoupí.

"Když někdo nabude akcie a soud pak rozhodne, že byl převod neplatný, tak se přece nemůže domáhat po tom, kdo byl v právu, nějaké náhrady,"oponoval zástupce ministerstva financí Michal Štancl.

"Žalobci nelze přisvědčit z mnoha důvodů," odůvodnila své dnešní rozhodnutí soudkyně Lenka Dolejší. Česká konsolidační agentura (ČKA), kterou nahradilo ministerstvo financí, podle ní například nemohla v květnu 2006 vědět, že je zprostředkovaně vlastníkem akcií Setuzy.

Témata:  Setuza Ministerstvo financí České republiky

Aktuálně se děje

5. května 2024 8:22

Kyjev s naší pomoci může na Rusy opět útočit v roce 2025, věří Bílý dům

Ukrajina se schválenou vojenskou pomocí Spojených států udrží obranu a v roce 2025 může i zaútočit, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy