Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČEZ hlásí pokles čistého zisku o 11 procent, negativní dopad mají odstávky elektráren

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - ČEZ vykázala za tři čtvrtletí letošního roku čistý zisk 14,7 miliardy korun, což je meziroční pokles o 11 procent. Tržby energetického gigantu se snížily o pět procent na 145,1 miliardy korun.

Na provozní zisk podle firmy negativně působí prodloužení odstávek v Jaderné elektrárně Temelín kvůli poruše turbíny a kontrolám svarů. Vliv má také opravná položka k projektům větrných elektráren v Polsku kvůli vývoji tamních zákonů. Kladně se do provozního zisku promítly nižší stálé provozní náklady a vyšší hrubá marže z prodeje elektřiny a zemního plynu, uvedl ČEZ. Vyplývá to z prezentace pro investory, kterou firma zveřejnila na svém webu.

Společnost nadále očekává, že za celý rok vykáže čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy ve výši 18 miliard korun po loňském očištěném čistém zisku 27,7 miliardy Kč.

Provozní zisk EBITDA za devět měsíců letoška klesl meziročně o desetinu na 43,8 miliardy korun. Odhad celoročního provozního zisku firma dále snížila na 56 miliard z dosavadních 58 miliard Kč. Loni za celý rok ČEZ vykázal provozní zisk 65,1 miliardy Kč.

Výroba elektřiny za tři čtvrtletí letoška klesla meziročně o jedno procento na 45,1 terawatthodiny. Výroba v jaderných elektrárnách klesla o 11 procent, v uhelných elektrárnách v Česku naopak o šest procent vzrostla.

Témata:  ČEZ Jaderná elektrárna Temelín energetika

Aktuálně se děje

5. května 2024 8:22

Kyjev s naší pomoci může na Rusy opět útočit v roce 2025, věří Bílý dům

Ukrajina se schválenou vojenskou pomocí Spojených států udrží obranu a v roce 2025 může i zaútočit, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy