Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kolik budeme platit za euro? Analytik spočítal průměrný kurz

Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Podle výpočtů hlavního ekonoma ING Bank Jakuba Seidlera by měl být průměrný kurz koruny na základě údajů zveřejněných Českou národní bankou ve čtvrtém čtvrtletí 2017 na zhruba 26 korunách za euro.

Výpočet je pode Seidlera založen na skutečnosti, že ČNB ve Zprávě o inflaci uvádí odhad vývoje dolarové i korunové ceny ropy a kurzu dolaru k euru, což předurčuje i vývoj kurzu koruny k euru. Samotná ČNB od zavedení režimu devizových intervencí v listopadu 2013 nezveřejňuje očekávaný vývoj kurzu koruny vůči euru.

"Opakující se tvrzení ČNB, že kurz koruny po opuštění kurzového závazku neposílí, je tak spíše snaha o verbální intervenci k omezení přílivu spekulativního kapitálu," uvedl Seidler.

Prognóza ČNB podle Seidlera předpokládá do roka od opuštění závazku kurz koruny na úrovni, kde se nacházel před zahájením intervenční politiky v roce 2013. "Tento vývoj je tak v souladu s našimi odhady, které rovnovážnou hodnotu koruny vidí na úrovni 25,50 Kč za euro," dodal.

ČNB i v dnešním záznamu z jednání bankovní rady uvedla, že "návrat do standardního režimu měnové politiky podle prognózy nepovede ke skokovému posílení kurzu na mírně nadhodnocenou úroveň před zahájením intervencí České národní banky mimo jiné proto, že v mezidobí dochází k průsaku slabšího kurzu koruny do cenové hladiny i dalších nominálních veličin".

Témata:  ČNB CZK (česká koruna) EUR (euro)

Aktuálně se děje

5. května 2024 8:22

Kyjev s naší pomoci může na Rusy opět útočit v roce 2025, věří Bílý dům

Ukrajina se schválenou vojenskou pomocí Spojených států udrží obranu a v roce 2025 může i zaútočit, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy