Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Praze začalo česko-čínské investiční fórum

Čínská měna
Čínská měna
Foto: Pixabay

Praha - Česko-čínského investičního fóra se zúčastní tisícovka hostů, z toho polovina z Číny, stovka ze 13 zemí střední a východní Evropy a 400 z Česka. Na setkání, které potrvá do středy 16. listopadu, bude představena iniciativa nová Hedvábná stezka 21. století.

Ke klíčovým agendám fóra bude patřit rozvoj příležitostí v cestovním ruchu, průmyslu, energetice, elektronickém obchodování a potravinářství, řekl dnes novinářům prezident Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce Jaroslav Tvrdík.

Ohradil se proti informacím, že komora připravuje pročínská vítací shromáždění. "Nic takového není pravda. Jestliže organizujeme na Pražském hradě akci mezinárodního formátu, které se bude účastnit přes 1000 hostů, jde o složitou logistiku. Vytvořili jsme si proto třeba podmínky pro otáčení autobusů a pro logistické zázemí. Nepřipravujeme nějaké uvítací demonstrace," uvedl.

Podle magistrátního seznamu nahlášených shromáždění si ale Smíšená česko-čínská komora na dnešek zamluvila prostranství na Žofíně pro demonstraci, kterou nazvala "Podpora China Investment Forum". Stejnou akci komora nahlásila na úterý na Hradčanské náměstí.

"Od fóra si slibujeme, že čínští investoři jej využijí pro představení svých investičních záměrů," řekl Tvrdík. Přesné číslo čínských investic v ČR neuvedl, ale podle jeho odhadu budou čínské investice v ČR letos a v příštím roce rekordní v řádu desítek miliard korun. Připomněl, že ČR má pro Čínu unikátní postavení v cestovním ruchu, přínos čínských turistů pro ČR odhadl na 15 miliard Kč. Upozornil na tři přímé letecké linky s Čínou v situaci, kdy se vedou reálná jednání o otevření minimálně jedné, ale možná i dvou dalších.

Čínská investiční skupina CEFC Group (Europe) Company již v Česku investovala 22,8 miliardy korun. Dokončované investice činí dalších 30,7 miliardy korun, nově plánované pak přesahují deset miliard Kč. Novinářům to dnes řekla viceprezidentka skupiny Marcela Hrdá. Společnost, která zastřešuje evropské aktivity CEFC, byla oficiálně založena 16. června 2015.

Investice z kategorie dokončovaných, kam patří například navýšení podílu v J&T Finance Group z 9,9 procenta na 50 procent, získání 100 procent ve fotbalové Slavii, nákup administrativního komplexu Florentinum, TCM Centra či TSS Group, plánuje podle Hrdé dokončit v prvním kvartálu roku 2017. Vesměs se čeká na schválení regulatorních orgánů či antimonopolního úřadu, dodala.

Hrdá upozornila, že CEFC nyní v Česku zaměstnává už přes 4000 lidí a při dokončení investic v avizovaném rozsahu stoupne jejich počet na 10.000.

Skupině CEFC v Česku dále investovala v mediálních skupinách Médea Group a Empresa Media. Převzala také strojírenský a metalurgický podnik Žďas ve Žďáru nad Sázavou spolu s jeho dceřinou společnost TS Plzeň a získala také majoritní podíl v německé společnosti ŽĎAS SGS.

Témata:  Čína Jaroslav Tvrdík ekonomika

Aktuálně se děje

5. května 2024 8:22

Kyjev s naší pomoci může na Rusy opět útočit v roce 2025, věří Bílý dům

Ukrajina se schválenou vojenskou pomocí Spojených států udrží obranu a v roce 2025 může i zaútočit, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy