Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká ekonomika zpomalila růst HDP

Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu vzrostl hrubý domácí produkt (HDP) ve 3. čtvrtletí meziročně o 1,9 % a ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,3 %.

Růst české ekonomiky ve 3. čtvrtletí 2016 pokračoval pomalejším tempem než v předchozích čtvrtletích. HDP očištěné o cenové vlivy a sezónnost se podle předběžného odhadu zvýšilo meziročně o 1,9 % a mezičtvrtletně o 0,3 %.

Analytici odhadovali meziroční růst v průměru na 2,1 procenta a mezičtvrtletní růst na 0,5 procenta. Tahounem růstu zůstává rostoucí spotřeba domácností a vyšší zahraniční poptávka. Negativně působila nižší investiční aktivita. V porovnání s druhým čtvrtletím zpomalil zejména růst v průmyslu.

Zaměstnanost byla podle webu ČSÚ ve 3. čtvrtletí o 1,7 % vyšší než ve stejném období minulého roku a oproti předchozímu čtvrtletí se nezměnila.

Při porovnání s 2. čtvrtletím 2016 byl růst HDP ve 3. čtvrtletí mírnější zejména v důsledku zpomalení růstu v průmyslu.

Témata:  HDP ČR ekonomika Český statistický úřad (ČSÚ)

Aktuálně se děje

5. května 2024 9:47

Zradikalizovaný mladík pobodal muže v Perthu, australská policie ho zastřelila

Podle policie a premiéra Západní Austrálie byl šestnáctiletý radikalizovaný chlapec zastřelen policií poté, co v neděli na veřejnosti zaútočil nožem na jednu osobu. Tuto událost informovaly agentury AFP a Reuters.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy