Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ceny v Česku se mění. Co zdražilo a co je levnější?

Peníze CZK, ilustrační fotografie
Peníze CZK, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Meziměsíčně vzrostly ceny zemědělských výrobců o 2,9 %, průmyslových výrobců o 0,5 %, stavebních prací o 0,1 % a tržních služeb o 0,3 %. Meziročně byly nižší ceny zemědělských výrobců o 3,8 % a průmyslových výrobců o 1,7 %. Ceny stavebních prací byly vyšší o 1,2 % a tržních služeb o 0,3 %. Uvedl to dnes na svém webu Český statistický úřad. Průmyslové ceny předznamenávají další vývoj cen pro konečné spotřebitele u obchodníků.

Ceny zemědělských výrobců klesly v říjnu meziročně o 3,8 procenta, proti září farmářské výrobky zdražily o 2,9 procenta. Stavební práce proti loňskému říjnu podražily o 1,2 procenta, ve srovnání se zářím ceny stouply o 0,1 procenta. Dráž vyšly také tržní služby, kam patří například doprava, skladování, telekomunikace či pojištění. Ceny těchto služeb stouply meziročně i meziměsíčně o 0,3 procenta.

V průmyslu se meziročně snížily zejména ceny těžby a dobývání, a to o 5,2 procenta. Ceny elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu klesly o 4,1 procenta. Potravinářské výrobky, nápoje a tabák od výrobců zlevnily o procento, přičemž mléčné výrobky byly levnější o tři procenta. Vzrostly naopak ceny vody, její úpravy a rozvodu, a to o 1,6 procenta.

Vývozní ceny v září klesly o 0,2 % (v srpnu o 0,1 %), informuje czso.cz. Největší vliv na pokles celkového meziměsíčního indexu mělo snížení cen strojů a dopravních prostředků o 0,3 %. Z významnějších skupin klesly ceny ostatních surovin o 1,0 % a ceny chemikálií o 0,1 %. Ceny minerálních paliv se zvýšily o 1,9 % a ceny průmyslového spotřebního zboží o 0,3 %.

Dovozní ceny se v září nezměnily (v srpnu pokles o 0,1 %). Ceny minerálních paliv rostly o 0,8 %, průmyslového spotřebního zboží o 0,5 % a ceny polotovarů o 0,1 %. Nejvíce se snížily ceny chemikálií o 0,4 %, ceny potravin a strojů a dopravních prostředků klesly shodně o 0,1 %.

Směnné relace se snížily na hodnotu 99,8 % (v srpnu hodnota 100,0 %). Negativní hodnoty směnných relací zaznamenaly zejména ostatní suroviny (98,6 %), stroje a dopravní prostředky a průmyslové spotřební zboží shodně (99,8 %). Významnější pozitivní hodnoty směnných relací zaznamenala minerální paliva (101,1 %) a chemikálie (100,3 %).

Témata:  ceny zboží průmysl Český statistický úřad (ČSÚ)

Aktuálně se děje

5. května 2024 9:28

Hladomor v Gaze. Oficiální to není, ale šéfka WFP má jasno

Na severu Pásma Gazy vládne plnohodnotný hladomor, prohlásila ředitelka Světového potravinového programu WFP Cindy McCainová v rozhovoru pro americkou televizi NBC. Zdůraznila přitom, že na světě je dostatek jídla pro všechny obyvatele. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy