Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uhlí před zimou zdražilo, zájem nadále klesá

Těžba uhlí, ilustrační fotografie
Těžba uhlí, ilustrační fotografie
Foto: Greenpeace

Praha - Cena uhlí pro domácnosti před letošní zimou u většiny prodejců mírně vzrostla. Vyplývá to z vyjádření firem, které oslovila ČTK.

Prodejci uvádějí, že zájem lidí o koupi uhlí se během let zmenšuje, přičítají to teplejším zimám i přechodem lidí k jiným způsobům vytápění."Zdražili jsme o asi 1,5 procenta," řekla ČTK jednatelka společnosti T.U.S. - Třebíčské uhelné sklady Anna Pipalová. Největší zájem podle ní lidé mají o hnědé uhlí a brikety. Hnědé uhlí typu kostka z dolu Bílina firma prodává za 363 korun za metrický cent (q).

Zhruba o dvě procenta zdražil před zimním obdobím Jiří Vidasov, který provozuje sklad ve východních Čechách. Uvedl, že zájem lidí o koupi uhlí výrazně ovlivnily poslední mírné zimy. Vliv podle něj naopak nemají současné rostoucí velkoobchodní ceny černého uhlí.

"Lidé v domácnostech topí převážně hnědým uhlím vytěženým z povrchových dolů v České republice. Cenová politika je tak jen a jen na výrobci," uvedl. Nejprodávanější hnědouhelný druh ořech 1 u něj vyjde přibližně na 330 korun/q.

Majitel firmy Palivo Pavlíkov na Rakovnicku Ivo Šarlingr řekl, že prodává asi o 35 procent méně uhlí než před pěti roky. "Lidé topí dřevem, peletami, různými briketami, plynem a využívají nové způsoby vytápění," uvedl. Podotkl, že zákazníci navíc za topení šetří a udržují v domech a bytech nižší teplotu než dříve. Uhlí firma prodává za podobné ceny jako loni, podle druhu mezi 300 až 350 Kč/q.

Podle Zdeňka Jandy, který provozuje uhelný sklad v pražském Braníku, zákazníci s koupí uhlí více než dříve otálejí. "Zásobu na zimu si možná udělají lidé na venkově, u nás si ho kupují doslova na poslední chvíli," uvedl. Ceny nezvýšil, meziroční prodej mu i tak klesl.

Loni na podzim byl v ČR zhruba od září do listopadu nedostatek uhlí pro moderní automatické kotle. Někteří prodejci tak museli dělat pořadníky.

Témata:  uhlí těžba uhlí

Aktuálně se děje

5. května 2024 9:28

Hladomor v Gaze. Oficiální to není, ale šéfka WFP má jasno

Na severu Pásma Gazy vládne plnohodnotný hladomor, prohlásila ředitelka Světového potravinového programu WFP Cindy McCainová v rozhovoru pro americkou televizi NBC. Zdůraznila přitom, že na světě je dostatek jídla pro všechny obyvatele. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy