Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejistota kolem brexitu může mít dopad na ekonomiku, varuje Hammond

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - Britská ekonomika by mohla čelit zpomalení kvůli nejistotě způsobené rozhodnutím Británie opustit Evropskou unii. Uvedl to dnes britský ministr financí Philip Hammond.

První návrh rozpočtu od hlasování o brexitu tak podle něj bude usilovat o to, aby byla ekonomika připravena na případné problémy s tím spojené, a na pomoc rodinám překonat obtížné časy.

Hammond v rozhovoru s televizní stanicí ITV prohlásil, že ekonomika čelí "většímu stupni nejistoty, než je obvyklé". Jeho cílem je, aby ekonomika byla připravena na případné příležitosti i problémy, které před ní stojí.

Hammond však rovněž uvedl, že úroveň veřejného dluhu je mimořádně vysoká a ve středu, kdy britská vláda představí nové hospodářské plány vlády, nebude oznámeno velké zvýšení výdajů. Ministerstvo financí však dnes rovněž oznámilo, že v rozpočtu počítá s novými výdaji 1,3 miliardy liber (41 miliard Kč) na výstavbu silnic.

Tyto výdaje jsou součástí opatření na podporu ekonomiky v době brexitu. Hammond potvrdil, že vláda plánuje opatření na podporou infrastruktury a zlepšení růstu produktivity.

Témata:  Philip Hammond Brexit ekonomika

Aktuálně se děje

5. května 2024 9:28

Hladomor v Gaze. Oficiální to není, ale šéfka WFP má jasno

Na severu Pásma Gazy vládne plnohodnotný hladomor, prohlásila ředitelka Světového potravinového programu WFP Cindy McCainová v rozhovoru pro americkou televizi NBC. Zdůraznila přitom, že na světě je dostatek jídla pro všechny obyvatele. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy