Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČEPS mírně klesl zisk, firma se potýká s problémy

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - ČEPS vykázal ve 3. čtvrtletí letošního roku zisk 1,6 miliardy korun. Meziročně jde o mírný pokles o 74 milionů Kč. Hospodářský výsledek provozovatele energetické přenosové soustavy je v souladu s plánem zisku roku 2016.

Mluvčí firmy Barbora Peterová uvedla, že i v období od začátku července do konce září 2016 musela tuzemská přenosová soustava několikrát čelit náporům elektřiny ze zahraničí. Česko dlouhodobě trápí především nevyrovnaná výroba elektřiny v německých větrných parcích.

Podobným situacím by měly do budoucna zabránit transformátory v rozvodně Hradec u Kadaně. Celkové investiční náklady projektu by podle dnešního vyjádření firmy neměly přesáhnout dvě miliardy korun.

ČEPS dnes sdělil, že v současné době jsou již v Hradci sestaveny tři transformátory, dodávka čtvrtého má zpoždění. "Stroj neprošel v italském závodě přejímacími zkouškami. Bezpečnost provozu přenosové soustavy je pro nás na prvním místě. Proto i po výrobci transformátorů požadujeme přísné testy. I díky tomu jsme výrobní závadu odhalili včas," uvedl předseda představenstva ČEPS Jan Kalina.

Dodal, že zprovoznění všech čtyř transformátorů, což obnáší nejen montáž na místě, ale také společné odzkoušení před samotným uvedením do dispečerského řízení, předpokládá ČEPS v první polovině příštího roku.

Společnost ČEPS působí v ČR jako výhradní provozovatel přenosové soustavy na základě licence od Energetického regulačního úřadu. Udržuje, obnovuje a provozuje 41 rozvoden s 71 transformátory. Firma dnes uvedla, že ve třetím čtvrtletí zprovoznila dvě nová vedení a prodloužila českou přenosovou soustavu o téměř 180 kilometrů.

Témata:  ČEPS energetika

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační foto

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu opět vzrostly

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.