Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jednaní o řecké dluhové krizi se přesune do Atén

Christine Lagardeová
Christine Lagardeová
Foto: news.com

Washington – Příští týden se v Aténách bude opět jednat o řecké dluhové krizi. Jednání mezi řeckými představiteli a týmem Mezinárodního měnového fondu (MMF) potvrdila jeho šéfka Christine Lagardeová.

Lagardeová však varovala, že nelze očekávat okamžité výsledky. „Vše co mohu říct je, že jsme měli během jarního zasedání MMF přínosná a srdečná setkání s různými účastníky zapojenými do jednání o řecké finanční pomoci," řekla Lagardeová na tiskové konferenci.

Práce je prý ještě mnoho, proto není možné očekávat žádný okamžitý výsledek. Tyhle věci budou podle šéfky MMF nějakou dobu trvat. „Naše stanovisko o udržitelnosti a stabilitě řecké ekonomiky se nezměnilo," dodala.

Jednou z komplikací, která brzdí nynější jednání zástupců věřitelů v Aténách o uzavření klíčové revize plnění loňského záchranného programu pro Řecko, je podle agentury Reuters požadavek MMF, aby evropští věřitelé podstatně snížili Řecku dluhovou zátěž, která je podle něj „vysoce neudržitelná".

Německo však tvrdí, že zmírnit řecký dluh není v této chvíli nijak zapotřebí. Podle německého ministra financí Wolfganga Schäubla Řecko úlevu od dluhů u eurozóny nepotřebuje, protože je začne splácet nejdříve v příštím desetiletí a splátky úroků mu byly prominuty na deset let.

MMF zatím v posledním záchranném programu pro Řecko působí jen jako poradce a nyní se má rozhodnout, zda do něj vstoupí i jako věřitel, což požaduje hlavně Německo.

Řecko nyní splácí v podstatě jen dluhy vůči MMF a Evropské centrální bance, o nichž se vyjednávat nemůže. Sám MMF Aténám žádnou úlevu poskytnout nehodlá.

Témata:  Mezinárodní měnový fond (MMF) Christine Lagardeová Řecko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy