Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čína ztratilia zájem o německou firmu Osram

Čínská měna
Čínská měna
Foto: Pixabay

Berlín - Na Západě roste odpor k investicím z Číny. Peking už v reakci na aktuální vyvoj oznámil, že ztratil zájem o převzetí německého výrobce osvětlovací techniky Osram Licht.

O koupi Osramu vyjádřil zájem čínský výrobce čipů Sanan Optoelectronics spolu s investiční firmou GSR Go Scale Capital Advisors. Podle dvou nejmenovaných lidí ale už o převzetí celé firmy usilovat přestaly. "Na Číňany zapůsobil odpor zástupců odborů a politiků," řekl jeden ze zdrojů.

Mluvčí německého ministra hospodářství zprávu odmítl komentovat a dodal, že jde o strategické rozhodnutí firmy Osram.

Převzetí firmy ze strany Číňanů už narazilo na odpor vlivného odborového svazu IG Metall. Podle zdrojů by se tato transakce setkala i s politickými překážkami. Tržní hodnota Osramu se pohybuje kolem pěti miliard eur (135 miliard Kč).

Podle zdrojů by čínští investoři mohli v Osramu koupit jen menšinový podíl pod 25 procent akcií. Tím by se vyhnuli povinnému prošetření transakce německými úřady.

Osram se přesouvá od výroby žárovek k osvětlovacím technologiím, včetně technologie LED a slitin, které je možné používat k civilním i vojenským účelům. Kvůli tomu by převzetí firmy čínským kapitálem mohl prověřovat i americký Výbor pro zahraniční investice ve Spojených státech (CFIUS).

Témata:  Čína Německo investice

Aktuálně se děje

16. května 2024 11:02

Slovenská policie obvinila atentátníka Juraje Cintulu, hrozí mu doživotí

Slovenská policie obvinila atentátníka Juraje Cintulu z úkladné vraždy z pomsty na chráněné osobě ve stadiu pokusu. Podle Denníku N mu hrozí 25 let až doživotí. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační foto

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu opět vzrostly

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.