Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ekonomická dohra atentátu: Vražda ruského velvyslance oslabila tureckou i ruskou měnu

Ruská měna, rubl
Ruská měna, rubl
Foto: Pixmac

Istanbul/Moskva - Dnešní atentát, který se odehrál v podvečer v Ankaře na ruského velvyslance v Turecku, má ekonomickou dohru. Oslabil tureckou liru a dočasně i ruský rubl.

Velvyslanec Andrej Karlov utrpěl vážná zranění, jimž později podlehl.

Kurz liry po útoku klesl o 0,5 procenta a po zprávě o velvyslancově smrti měna oslabila až o 0,8 procenta na denní minimum 3,5338 TRY/USD.

Ruský rubl rovněž oslabil na denní minimum 62,045 za dolar, později ale oživil a vrátil se na zhruba 61,90 RUB/USD.

Vraha ruského velvyslance v Turecku Andreje Karlova identifikovaly místní bezpečnostní zdroje jako ankarského policistu, který nebyl právě ve službě. Podle tvrzení tureckých médií po vraždě mimo jiné zazpíval v arabštině hymnu syrské organizace Fronta dobytí Sýrie, která se hlásí k teroristické síti Al-Káida.

Témata:  RUB Turecko atentát Rusko

Aktuálně se děje

18. května 2024 18:43

Meteorologové se zabývají podezřením na tornádo na Ústecku

Na Ústecku se v sobotu odpoledne možná vyskytlo tornádo, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Podle meteorologů šlo případně o velmi slabé tornádo. Škody hlášeny nejsou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Ilustrační foto

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu opět vzrostly

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.