Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Deutsche Bank zaplatí 7,2 miliardy dolarů za urovnání sporu kolem cenných papírů

Americký dolar
Americký dolar
Foto: Pixmac

Frankfurt nad Mohanem - Deutsche Bank se dohodla s ministerstvem spravedlnosti USA, že zaplatí 7,2 miliardy dolarů za urovnání sporu kolem hypotečních cenných papírů. Německá vláda dohodu přivítala, neposkytla však žádné další podrobnosti. Podobné starosti jako německá banka má už i britská Barclays.

Dohoda o urovnání, jejíž konečná podoba ještě musí být schválena, podle agentury Reuters přináší bance určitou úlevu. Zářijová zpráva o požadavku na zaplacení 14 miliard dolarů vedla k prudkému poklesu ceny akcií banky a vyvolala obavy z širší krize v evropském bankovním sektoru. Po dnešním oznámení dohody zamířily akcie banky vzhůru a připisovaly si až čtyři procenta.

Podobnou dohodu krátce po Deutsche Bank ohlásila rovněž švýcarská banka Credit Suisse, která v USA zaplatí 5,3 miliardy dolarů (137 miliard Kč). Akcie Credit Suisse díky dohodě posílily zhruba o dvě procenta.

Deutsche Bank a Credit Suisse patří mezi řadu finančních institucí, které americké úřady začaly vyšetřovat kvůli praktikám při prodeji hypotečních cenných papírů před finanční krizí z let 2007 až 2009.

Americká vláda banky viní z toho, že poskytovaly investorům zavádějící informace o kvalitě těchto cenných papírů. Ve čtvrtek americké ministerstvo spravedlnosti kvůli těmto obviněním zažalovalo britskou banku Barclays. Ta dnes uvedla, že obvinění odmítá a že se hodlá "energicky bránit".

Témata:  Deutsche Bank USA Německo

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační foto

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu opět vzrostly

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.