Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do aféry Panama Papers je prý zapletena i slovenská firma

Skandál Panama Papers
Skandál Panama Papers
Foto: Pixabay

Bratislava - Aféra Panama Papers se dotýká také slovenské firmy Latem Trading a další společnosti nizozemského podnikatele Gustaafa Davida Poelena. Policie a finanční správa SR činnost Latem Tradingu prověřuje.

Například ekvádorský podnikatel Marco Vallejo podle portálu Aktuality.sk využil společnost Latem Trading k převodu 100 tisíc dolarů, a to patrně s cílem vyhnout se placení daní ve své zemi. Jinou transakci prostřednictvím Latem Trading s podobným účelem prý zase neumožnila jedna ze švýcarských bank.

Poelen na začátku dubna odmítl, že by se jeho firma Latem Trading dopustila nekalého jednání.

Latem Trading a další firmy kolem Poelena měly účty ve slovenské bance Privatbanka. Peněžní ústav informoval, že do loňského října účty těchto firem uzavřel. Tento krok prý nesouvisel s převody peněz ale s přehodnocením strategie banky vůči klientům.

Podle listu Sme Privatbanka ještě v roce 2012 vyhodnotila jednu transakci na účtu firmy Latem Trading jako podezřelou a nahlásila ji finanční policii. Po provalení aféry Panama Papers banka předala policii informace o převodech na účtech firem podnikatele Poelena. List uvedl, že za devět let bylo na kontech uskutečněno do 20 tisíc transakcí.

Témata:  Slovensko Panama Papers

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační foto

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu opět vzrostly

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.