Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rychlejší přechod k jinému operátorovi? Novela zákona je připravena

Vodafone
Vodafone
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) na dnešní tiskové konferenci uvedl, že novela zákona o elektronických komunikacích umožní spotřebitelům rychlejší přechod k jinému mobilnímu operátorovi. Norma také řeší přechod na nový standard pozemního televizního vysílání DVB-T2.

Mládek uvedl, že ministerstvo předloží vládě návrh zákona do 15. února.

Přechod k jinému operátorovi by nově se vším všudy neměl trvat déle než deset dní. Přenést si číslo k jinému operátorovi je v Česku možné od roku 2006.

"Operátoři někdy nastavovali smluvní podmínky takové, že výpovědní doba, než mohl zákazník přejít k jinému operátorovi, byla někdy poměrně dlouhá. Podle asociace ochrany spotřebitelů to někdy bylo až 40 dnů. V návrhu zákona se nastavuje maximální možná lhůta, do kdy se musí celý přechod provést," upřesnil ředitel odboru elektronických komunikací ministerstva Luděk Schneider.

Dnes je v ČR podle dostupných údajů přes 14 milionů aktivních mobilních čísel. Část z nich ale slouží pro různá technická zařízení, jako jsou například poplašná zařízení nebo třeba dálková ovládání garáží.

Témata:  Jan Mládek mobilní operátoři zákony

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy