Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Český trh se šperky v roce 2016 znovu vzrostl

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Sky News

Praha - Puncovní úřad dnes zveřejnil výroční zprávu za rok 2016. Vyplývá z ní, že český trh se zlatými šperky loni opět mírně vzrostl. Stoupl i počet stříbrných šperků opatřených puncem.

Puncovní úřad opatřil ochrannou známkou 939.000 zlatých šperků, meziročně o 13 procent víc. Počet stříbrných šperků označených puncem vzrostl o pět procent na 1,17 milionu kusů.

Úřad uvedl, že "1,844 tuny zlata, 8,597 tuny stříbra a přes dva miliony kusů vyzkoušeného a označeného zboží je úctyhodný výkon od 39 pracovnic, které tyto činnosti v Puncovním úřadě vykonávají".

Potěšitelný je podle úřadu relativně vysoký podíl tuzemských výrobců na celkovém množství zboží z drahých kovů, u zlata je to 44,2 procenta, u stříbra 18,3 procenta.

Šperky se do ČR nejčastěji dovážejí z Německa, Itálie, Turecka a Číny. V roce 2016 zachytil úřad celkem 18.391 kusů závadných šperků. Mezi nedostatky figurovala špatná deklarovaná ryzost, nižší než zákonná ryzost či šperky byly z obecného kovu.

Témata:  Puncovní úřad šperky zlato

Aktuálně se děje

18. května 2024 10:24

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Ilustrační foto

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu opět vzrostly

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.