Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nezaměstnanost v Česku je opět menší. Zmenšila se o 1,8 procenta

Úřad práce
Úřad práce
Foto: Úřad práce

Praha - Míra zaměstnanosti (podíl zaměstnaných ve skupině 15–64letých) očištěná od sezónních vlivů v březnu 2016 dosáhla 71,6 % a oproti březnu 2015 se zvýšila o 1,8 procentního bodu. Uvedl to dnes Český statistický úřad.

Míra zaměstnanosti mužů po sezónním očištění činila 79,3 %, míra zaměstnanosti žen 63,8 %. Míra zaměstnanosti osob ve věku 15–29 let očištěná od sezónních vlivů činila 47,9 %, ve věku 30–49 let 87,3 % a ve skupině osob 50–64letých 67,7 %.

Obecná míra nezaměstnanosti 15–64letých (podíl nezaměstnaných k pracovní síle, tj. součtu zaměstnaných a nezaměstnaných) očištěná od sezónních vlivů dosáhla v březnu letošního roku 4,1 % a meziročně se snížila o 1,6 procentního bodu. Míra nezaměstnanosti mužů očištěná od sezónních vlivů dosáhla 3,5 %, míra nezaměstnanosti žen 4,9 %.

Úřad práce oproti ČSÚ uvádí podíl nezaměstnaných osob, tedy počet dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku 15 až 64 let k obyvatelstvu stejného věku. Dosažitelný je přitom takový uchazeč o zaměstnání, který nemá objektivní překážku pro přijetí zaměstnání a může bezprostředně nastoupit. Nejde například o člověka uznaného dočasně neschopným práce, osobu na mateřské nebo rodičovské dovolené, účastníka rekvalifikačního kurzu nebo člověka ve vazbě (do šesti měsíců).

Témata:  nezaměstnanost Český statistický úřad (ČSÚ)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy