reklama

Ke konci března domácnosti dlužily bankám 1,339 bilionu korun, což bylo proti únoru o téměř čtyři miliardy korun víc. Meziročně jsou úvěry vyšší o 93 miliard korun.

Nejvíce se na rostoucím zadlužení domácností podle partnera v oddělení Auditorských služeb PwC ČR Marka Richtera podílejí investice do vlastního bydlení. "Odvahu k těmto investicím dodává klesající nezaměstnanost a zvyšující se mzdy. Rostoucí příjmy domácností se podílejí i na zvyšující se spotřebě, která je zčásti také na dluh," uvedl. S rostoucí ekonomikou tak je podle něj možné počítat s pokračujícím mírným růstem zadlužení českých domácností.

Na jednodenních vkladech měly domácnosti u finančních institucí uloženo přes 1,573 bilionu korun, od února se objem vkladů zvýšil o 7,75 miliardy korun, meziročně byl vyšší o 168,5 miliardy korun. Na účty s výpovědní lhůtou domácnosti uložily v meziměsíčním i meziročním srovnání méně. Koncem března na nich měly uloženo 272,7 miliardy korun.

Firmy na konci března dlužily bankám zhruba 1,144 bilionu korun, proti únoru to bylo o 27,8 miliardy korun více. Důvodem je podle situace, kdy podniky začínají rozjíždět i projekty, na které jim již vlastní hotovost nestačí.