Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spolešnost Vítkovice Power Engineering v krátké době propustí až 300 lid

Ekonomika, ilustrační fotografie
Ekonomika, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Ostrava - Ostravskou společnost Vítkovice Power Engineering (VPE), která je od loňska v úpadku, opustí v nejbližší době až 300 zaměstnanců.

Zhruba polovina z nich pracuje v provozu VPE Hard v Jeseníku, který se firma chystá prodat, dalším lidem budou nabídnuta místa v jiných firmách skupiny Vítkovice Machinery Group, zbývající podnik propustí. ČTK to dnes řekla mluvčí Vítkovic Eva Kijonková.

VPE mají nyní 865 zaměstnanců. "Celkově snížíme stav zaměstnanců zhruba na 600, to je stav, který je aktuálně racionální hranicí pro úsporu nákladů při současném zachování nezbytných výrobních schopností a know-how, které na trhu už nikdy dodatečně nenakoupíte, protože je v kvalifikovaných, zkušených lidech," uvedl finanční ředitel VPE pověřený řízením společnosti Petr Krupa.

Před rokem měly VPE o 358 zaměstnanců více, na začátku restrukturalizace, ke konci roku 2015, pracovalo ve firmě 1471 lidí. Jen na přelomu letošního března a dubna ze společnosti odešlo 75 pracovníků.

"Nižšího stavu zaměstnanců VPE lze docílit uzavřením části podniku, nebo jeho pronájmem a eventuálně vyčleněním engineeringových činností. V takovém případě by VPE bylo čistě výrobním podnikem se zhruba 450 zaměstnanci," uvedla Kijonková. Společnost má podle ní logisticky připravenu i tuto variantu. "Je ale zcela závislá na věřitelích, protože zmíněné opatření nutně vyvolá dopad na jejich pozice," dodala mluvčí.

Témata:  zaměstnání nezaměstnaní ekonomika

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační foto

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu opět vzrostly

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.