Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Produkce květin v Česku třetím rokem stoupá, loni vzrostla na rekordních 2,17 miliardy

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Olomouc - Tuzemská produkce květin se zvýšila z 2,095 miliardy korun v roce 2015 na rekordních 2,172 miliardy korun v roce 2016. Prodej květin tak vrostl třetím rokem po sobě.

Zároveň se zvýšil i dovoz květin. Na jarní etapě mezinárodní výstavy květin Flora Olomouc to ČTK řekl předseda Svazu květinářů a floristů ČR Jiří Horák.

"Společnosti se vede relativně dobře, takže pokud to půjde dál, tak si myslím, že i letošní rok bude z pohledu prodeje květin dobrý," uvedl Horák.

Domácí produkce květin loni podle něj meziročně vzrostla o 3,7 procenta na 2,172 miliardy korun a dovoz květin o 15,2 procenta na 3,226 miliardy korun. Čeští pěstitelé vyvezli květiny v hodnotě 516 milionů korun, přičemž jejich export se zvýšil o 14 procent.

Nejvíc květin bylo loni do Česka dovezeno z Nizozemska, Německa a Dánska. Naopak tuzemští pěstitelé květin exportovali především na Slovensko a do Německa a Polska.

Každý obyvatel Česka za květiny loni utratil v průměru 1091 korun, zatímco o rok dříve to bylo 991 korun. Naopak samosprávy investice do veřejné zeleně podle pěstitelů zatím drží poměrně zkrátka.

Témata:  květiny Češi zemědělci

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační foto

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu opět vzrostly

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.