Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zisk Komerční banky v 1. čtvrtletí stoupl na 3,2 mld.

Komerční banka
Komerční banka
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - Díky příznivým ekonomickým podmínkám stoupl čistý zisk Komerční banky v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně o 11,2 procenta na 3,2 miliardy korun. Na konci března obsluhovala skupina KB 2,4 milionu klientů. Samotná banka měla 1,653 milionu klientů, meziročně o 0,3 procenta více.

Se započtením mimořádného příspěvku z prodeje a přecenění budov pražské centrály banky vzrostl zisk o 41 procent na 4,1 miliardy. V tiskové zprávě to dnes oznámil mluvčí banky Michal Teubner.

Celkové výnosy Komerční banky se v prvním čtvrtletí zvýšily o 1,7 procenta na 7,8 miliardy. Růst táhly zisky z finančních operací, kdežto čisté úrokové výnosy a čisté poplatky a provize poklesly. Provozní náklady poklesly o 18,5 procenta na 3,2 miliardy korun při započtení zisku z prodeje centrály banky, ale bez této mimořádné položky stouply o 1,6 procenta na čtyři miliardy.

Objem úvěrů poskytnutých klientům skupiny KB narostl meziročně o 8,6 procenta na 596,1 miliardy korun. Celkové vklady klientů oproti loňsku stouply o 12,7 procenta na 758,2 miliardy. Objem aktiv klientů banky v podílových fondech, penzijním spoření a životním pojištění vzrostl o 9,4 procenta na 155 miliard.

Aktiva skupiny KB vzrostla o 12,3 procenta na 1,036 bilionu. Zvýšily se i celkové závazky, a to oproti konci roku 2016 o 13,7 procenta na 929 miliard korun.

Komerční banka měla k 31. březnu 46.082 akcionářů, meziročně o 1485 více. Naprostou většinu tvořily fyzické osoby z České republiky. Hlavním akcionářem banky je francouzská bankovní společnost Société Générale s podílem 60,3 procenta.

Témata:  Komerční banka ekonomika banky

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační foto

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu opět vzrostly

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.