Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odborníci varují: Pokud se na topnou sezónu nepřipravíte včas, tvrdě doplatíte

Topná sezona
Topná sezona
Foto: Adobestock

KOMERČNÍ SDĚLENÍ - Léto se pomalu chýlí ke konci, školáci se chystají zpátky do lavic a topná sezóna začíná být opět žhavým tématem. Je totiž třeba se na ni řádně a včas připravit, jinak proděláte tisíce korun. Na tom se shodla většina energetických specialistů. Jak na to?

Výpočty analytiků mluví jasně

Přes 80 % českých domácností přeplácí za plyn průměrně 4 644 Kč ročně, a to přestože ceny plynu v posledních letech spíše stagnují. V čem je tedy ten zakopaný pes? Nejčastější příčinou abnormálně vysokých výdajů za dodávky energií, je špatně zvolený dodavatel. Lidé však mají ze změny strach. Děsí je přílišná byrokracie, sankční poplatky a zejména pak možnost absence dodávek. Takové obavy jsou ovšem zcela zbytečné.

„Případná rizika spojená se změnou dodavatele energií jsou dnes opravdu minimální. I pokud by došlo ke krachu některého z dodavatelů, lidé by bez dodávek energií určitě nezůstali. V takové situaci by závazky stávajícího dodavatele totiž okamžitě převzal tzv. dodavatel poslední instance, který je obvykle majoritním distributorem v dané oblasti, a tím zajistil pokračování dodávek. Co se týče procesu změny, na trhu operuje nespočet společností, které za odběratele zařídí veškeré papírování a také ohlídají, aby byla změna správně načasována a předešlo se tak poplatkům,“ komentuje Tomáš Suchý z portálu Ušetřeno.cz.

Spočítejte si úsporu online

Převratnou už dlouho ovšem ne novinkou je možnost srovnat si ceny všech dodavatelů na trhu online a také si rovnou spočítat úsporu za plyn. Jak to funguje? Jednoduše. Jen vyplníte základní údaje o své aktuální spotřebě, dodavateli a sjednaném produktu do speciální internetové kalkulačky a ona vám na základě zadaných hodnot vypočítá, kolik ušetříte, a přehledně vám seřadí všechny cenové nabídky dodavatelů na trhu.  

Neotálejte, ideální doba na změnu je léto

Načasování je u změny dodavatele opravdu klíčové. Většinu lidí však cena elektřiny a plynu v létě nepálí a o výhodnější nabídky se začnou zajímat až se začátkem topné sezóny. To už je ovšem pozdě. Je třeba kalkulovat s výpovědní dobou, která zpravidla u většiny dodavatelů činí 3 měsíce. Když o změnu tedy zažádáte právě teď, začnete šetřit počínaje prvním dnem topné sezóny.

Přehledně: Jak změna dodavatele funguje?

Jakmile zjistíte, jaká je cena plynu u jednotlivých dodavatelů a vyberete si ideální produkt pro vás, odešlete nezávaznou poptávku společnosti, která online srovnání provádí. Následně se vám ozve jeden z jejich specialistů a po telefonu se společně domluvíte na dalším postupu. Samozřejmě vám zodpoví všechny vaše dotazy, případně vám dá čas na rozmyšlenou a poradu s rodinou. Poté, co dáte změně zelenou, vám odešle všechny potřebné dokumenty. Ty stačí podepsat, o nic dalšího se nestaráte. O celém postupu, vás daná společnost informuje až do zdárného konce, kdy začnete šetřit s novým dodavatelem.

Nekoukejte jen na cenu

I když se vám některý z dodavatelů jeví na první pohled jako extrémně výhodný, je třeba vždy postupovat s rozumem a zajímat se i o jiné parametry než jen o cenu. Důležité je také zázemí a stabilita dodavatele, dostupnost jeho služeb a poskytovaný zákaznický servis. Doporučujeme tedy přečíst si recenze na internetu či se zeptat známých a rodiny.

Témata:  energetika komerční sdělení

Aktuálně se děje

3. května 2024 19:44

Oddálení vojenské pomoci americkým Kongresem mohlo způsobit na Ukrajině vážné škody

Schválení vojenské pomoci Ukrajině ve výši 61 miliard dolarů americkým Kongresem po pětiměsíčním čekání možná způsobilo škody, které se budou na frontě cítit ještě několik měsíců.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy