Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podnikání v Česku: Náklady na rozjezd podnikání klesly, složitější je placení daní

Podnikatelé, ilustrační foto
Podnikatelé, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Washington - Nejlepší podmínky pro podnikání panují na Novém Zélandu. Tento stát se na prvním místě v žebříčku Světové banky (SB) umístil podruhé za sebou.

Vyplývá to z každoroční zprávy Doing Business, kterou dnes zveřejnila Světová banka (SB). Česká republika letos obsadila 30. příčku, loni byla na 27. místě.

Zpráva upozorňuje, že v České republice klesly náklady na rozjezd podnikání díky zavedení nižších poplatků u společností s ručením omezeným. Poukazuje ale i na složitější placení daní v důsledku nových požadavků na kontrolní hlášení u daně z přidané hodnoty.

Do žebříčku je zahrnuto 190 zemí. Pořadí vyjadřuje, jakým způsobem v nich regulační opatření ovlivňují podnikatelskou aktivitu. SB hodnotí například podmínky při zakládání firem, řešení insolvencí či získávání stavebních povolení a úvěrů.

V rámci zemí visegrádské čtyřky si v letošním roce nejlépe vedlo Polsko, které skončilo na 27. příčce. Slovensko obsadilo 39. místo a Maďarsko 48. místo.

Témata:  podnikatelé Česká republika Světová banka (World Bank, zkratka WB)

Aktuálně se děje

16. května 2024 18:01

Odborářský protest nebude. Ruší se po atentátu na Fica

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) ve čtvrtek odpoledne oznámila, že ve světle událostí na sousedním Slovensku ruší plánovaný protivládní protest, ačkoliv důvody pro svolání demonstrace trvají. Odbory to uvedly na facebooku. Protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Ilustrační foto

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu opět vzrostly

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.