Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nenechte se zmást "slevami". Obchody už připravují povánoční prodej

Slevy, ilustrační fotografie
Slevy, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Prodejny nad 200 metrů čtverečních musejí mít podle zákona 25. a 26. prosince zavřeno. E-shopy spustí výprodeje 25. prosince, kamenné obchody 27. prosince. Obchodníci často naslibují slevy v řádu desítek procent, realita ale bývá jiná.

Alza.cz spustí výprodeje 25. prosince, slibuje slevy až 80 procent. "Slevy půjdou napříč všemi segmenty - budou tam mobilní telefony, počítače, ale i sortiment ze sportu, hobby, drogerie, domácí spotřebiče a dalších," uvedla mluvčí Patricie Šedivá.

Také Datart začne s výprodeji na první svátek vánoční, v lednu spustí druhou vlnu výprodejů. Průměrná sleva má být více než 35 procent. O půlnoci na 25. prosince začnou výprodeje i na webu Euronics. "Cílem výprodejů je doprodání skladových zásob staršího zboží ještě předtím, než naskladníme nové položky. Ale vedle toho budou slevy i na standardní sortiment," uvedla mluvčí firmy Lenka Mastešová. Řetězec s elektronikou Expert Elektro spustí první vlnu slev 21. prosince, povánoční výprodeje budou pokračovat od 27. prosince.

V obchodech s nábytkem IKEA vánoční výprodeje začnou 27. prosince a potrvají do 17. ledna. Také v obchodech Kika výprodeje začnou poslední letošní středu a potrvají do konce ledna. U oděvního řetězce C&A běží slevy od minulého týdne. Slevy na vybraný sortiment zimní kolekce dosahují až 50 procent.

Během Černého pátku byla průměrná skutečná sleva v e-shopech jen 17 procent, ukázala čísla srovnávače cen Heureka.cz. Řada obchodníků před začátkem slevových akcí navýší slevu tak, že ji počítá z ceny, za kterou byl výrobek původně uveden na trh. Sleva tak uměle vypadá vyšší než ve skutečnosti je. Pokud obchod v minulosti za takovou cenu zboží skutečně prodával, je ale takové jednání nepostižitelné.

Témata:  výprodeje e-shopy slevy

Aktuálně se děje

16. května 2024 18:37

Ukrajinci dosáhli zlepšení situace v Charkovské oblasti, tvrdí prezident i armáda

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že obráncům se podařilo částečně stabilizovat situaci v pohraniční části Charkovské oblasti na východě Ukrajiny. Ukrajinská armáda dnes sdělila, že na některých místech zastavila ruský postup. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

Ilustrační foto

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu opět vzrostly

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.