Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Globus dostal od antimonopolního úřadu pokutu 183 milionů

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) dnes vydal prvostupňové rozhodnutí, v němž potrestal obchodní řetězec Globus ČR za porušení zákona o významné tržní síle. Pokuta činí 183.187.559,- Kč. Řetězec může do 15 dnů podat rozklad.

Úřad se ve správním řízení zabýval dvěma správními delikty zneužití významné tržní síly. Společnost Globus jednak v období od 6. 3. 2016 do 30. 6. 2017 podmiňovala vzájemnou obchodní spolupráci s dotčenými dodavateli uzavřením úplatné smlouvy a zapojením se do tzv. systému Markant. V tomto systému byly dodavatelům poskytovány služby účetního charakteru, které by ale dodavatelé z vlastní iniciativy nepoptávali. Pokud by dodavatelé na účast v systému nepřistoupili, hrozilo jim ze strany společnosti Globus jednostranné ukončení spolupráce.

Nátlak na hrazení některých poplatků za účast v tomto systému ÚOHS označil za uplatňování zákonem zakázaného zalistovacího poplatku, tedy poplatku za přijetí potravin do prodeje v rámci sítě provozoven společnosti Globus.

Dotčení dodavatelé však podle zjištění úřadu v rámci zapojení do systému Markant platili i náklady na účast společnosti Globus v tomto systému. Obchodní řetězec tedy čerpal účetní a marketingové služby Markantu zcela zdarma. "Dodavateli tím pádem byl účtován ještě další poplatek, který společnost Markant využila k pokrytí služeb využívaných „členskou společností“ v systému. Dané jednání bylo označeno za získávání plnění od dodavatelů bez protiplnění," informuje uohs.cz.

V rámci rozhodnutí ÚOHS společnosti Globus rovněž zakázal, aby po nabytí právní moci rozhodnutí ve výše popsaných vykořisťovacích praktikách na zmiňovaných dodavatelích pokračovala. Tímto opatřením Úřad odstraňuje závadný stav v dodavatelsko-odběratelských vztazích, aby došlo k obnovení férového obchodního partnerství mezi společností Globus a dotčenými dodavateli.

Mluvčí Globusu Pavla Hobíková uvedla, že firmu mrzí, že nedokázala ÚOHS přesvědčit o tom, že nemá žádné špatné úmysly. "Naši zákaznici jsou pro nás na prvním místě a chceme všechny ubezpečit, že tato záležitost žádným způsobem neovlivní kvalitní služby, které jim Globus dlouhodobě garantuje. Skutečně je nám velice líto celé situace," uvedla Hobíková.

Zákon o významné tržní síle platí od roku 2010. Odborníci ho od počátku kritizovali. Zabývala se jím i Evropská komise, řízení s Českem ale nezahájila. Potravinářská komora v minulosti uváděla, že řetězce díky zákonu začaly dodržovat třicetidenní lhůty splatnosti.

Zákon byl podle některých odborníků tak špatný, že vyžadoval novelizaci. Pokuta pro Globus padla už po změnách v této normě. Podle informací z listopadu ÚOHS letos zahájil pět správních řízení v oblasti významné tržní síly, která se týká zejména obchodních řetězců. Ve dvou případech už řízení ukončil, firmy musely napravit svoje chování, pokutu ale nedostaly.

Témata:  ÚOHS Globus obchody

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační foto

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu opět vzrostly

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.