Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump se ve Švýcarsku vyslovil pro silný dolar

Donald Trump
Donald Trump
Foto: kremlin.ru

Davos (Švýcarsko) - Prezident Spojených států Donald Trump se v dnešním rozhovoru s televizí CNBC vyslovil pro silný dolar.

Uvedl rovněž, že výroky jeho ministra financí Stevena Mnuchina o příznivém vlivu slabého dolaru byly špatně interpretovány. Dolar po jeho slovech zamířil vzhůru.

"Dolar bude silnější a silnější a já konec konců chci vidět silný dolar," řekl Trump televizi CNBC na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu. Euro se dnes odpoledne vůči dolaru poprvé za tři roky vyšplhalo nad hranici 1,25 USD. Po Trumpově prohlášení však jednotná evropská měna sestoupila pod 1,24 USD.

K posilování jednotné evropské měny tento týden přispěl ministr Mnuchin prohlášením, že slabší dolar je příznivý pro zahraniční obchod Spojených států. Trump dnes ale uvedl, že ministrova slova byla vytržena z kontextu.

Témata:  Donald Trump USA USD (americký dolar)

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační foto

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu opět vzrostly

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.