Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Daňová reforma může do USA přinést dva biliony dolarů

Americký dolar
Americký dolar
Foto: Pixmac

Ženeva - Americké podniky by v důsledku daňové reformy prezidenta Donalda Trumpa mohly převést do Spojených států téměř dva biliony dolarů (zhruba 40 bilionů Kč).

Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes zveřejnila Konference OSN o obchodu a rozvoji (UNCTAD).

Trumpova reforma umožňuje firmám přesunout peníze ze zahraničí při snížených daňových sazbách. Řada velkých amerických podniků na takovou daňovou úlevu dlouhou dobu čekala a peníze vydělané v zahraničí držela mimo Spojené státy.

Americký technologický gigant Apple již minulý měsíc například oznámil, že v důsledku daňové reformy převede do USA zhruba čtvrt bilionu dolarů, které doposud držel v zahraničí. Firma zároveň slíbila, že v USA během příštích pěti let investuje 350 miliard dolarů a vytvoří 20.000 pracovních míst.

Témata:  USA daně USD (americký dolar)

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační foto

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu opět vzrostly

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.