Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rekordní leden pro škodovku. Prodala nejvíce aut ve své historii

Škoda Auto, a.s.
Škoda Auto, a.s.
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Mladá Boleslav - Automobilka Škoda Auto hlásí nejlepší leden v celé historii firmy. Celosvětově dodala 103.800 vozů, meziročně o 10,7 procenta více. I přes propad zůstává nejprodávanějším modelem Octavia.

Meziroční propad dodávek zaznamenaly modely Octavia, Rapid, Superb a Yeti, který ale již není v prodeji. Nahradil ho nový model Karoq, jehož firma v lednu dodala 3900 kusů.

V lednu automobilka dodala zákazníkům 35.700 Octavií, meziročně to je o 4,5 procenta méně. Druhým nejúspěšnějším modelem je Fabia, která zaznamenala ve srovnání s loňským lednem nárůst o 7,2 procenta. Pokles dodávek hlásí i model Superb, meziročně o 8,3 procenta, v lednu dodala firma 12.400 superbů. V lednu pak Škoda dodala 13.600 kusů nového SUV Kodiaq, který se začal oficiálně prodávat v loňském roce.

V Německu, na nejsilnějším evropském trhu, vzrostly dodávky zákazníkům na 12.800 vozů, což je meziroční nárůst o 14,4 procenta. Výrazný růst zaznamenala automobilka v Nizozemsku, kde meziročně dodala o 93,4 procenta více. Dvouciferného růstu dosáhla firma v Rakousku, Itálii, Francii, Belgii, Švédsku, Dánsku a Norsku.

Ve střední Evropě zaznamenala firma meziroční nárůst dodávek o 12,3 procenta. Na domácím českém trhu byl prodej 8600 vozů o 12,1 procenta vyšší než loni. Dvouciferného růstu dosáhla značka na Slovensku, v Maďarsku a ve Slovinsku. Růst o 101,2 procenta hlásí Škoda v Chorvatsku.

V Rusku vzrostly dodávky zákazníkům o 26 procent na 4500 vozů. V Číně, na největším trhu značky, dosáhla Škoda s 31.500 dodanými vozy ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku nárůstu o pět procent. Pozitivně značka hodnotí také trhy v Indii a Turecku, kde zaznamenala růst o 13,8, respektive o 22 procent.

Témata:  Škoda prodej aut automobilový průmysl

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační foto

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu opět vzrostly

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.