Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA se brání dovozu levné oceli z Číny. Ministerstvo zvedlo clo až na 450 procent

Americký dolar
Americký dolar
Foto: Pixmac

Washington/Peking - USA neustále bojují proti dovozu levné čínské oceli. Ministerstvo obchodu uvalilo na antidumpingovou a antisubvenční clo dovoz nerezové oceli, a to ve výši 450 procent.

V roce 2015 dovoz produktů z nerezové oceli z pěti zemí, kterých se cla týkají, činil 1,87 miliardy USD (45,2 miliardy Kč). Z toho 500 milionů USD připadlo na Čínu. Finální clo na čínskou ocel nahrazuje předběžné clo ve výši 256 procent, jež vláda zavedla loni v prosinci.

Čínské ministerstvo obchodu dalo v reakci najevo značnou nevoli a rozhodnutí Washingtonu označilo za iracionální. Podle něj poškozuje spolupráci mezi oběma zeměmi. Peking rovněž Spojené státy obvinil, že diskriminují výrobce z Číny, protože používají nesprávné standardy při rozhodování o výrobních nákladech a o tom, jaké by měly být ceny. "Čína podnikne veškeré nutné kroky a bude usilovat o spravedlivé zacházení a ochranu práv (čínských) firem," uvedlo čínské ministerstvo v prohlášení. Žádné další podrobnosti neoznámilo.

Spojené státy minulý týden rozhodly o uvalení finálního dovozního cla ve výši více než 500 procent na čínskou zastudena válcovanou plochou ocel. Ta se používá hlavně k výrobě automobilových karosérií a spotřebičů.

 

Také Evropská unie spustila v květnu po stížnosti místních oceláren vlastní vyšetřování dovozu čínské oceli a varovala Čínu před zavedením nových antidumpingových cel. Na příliv levné oceli z Číny si stěžují i čeští oceláři. O vývozu oceli z Číny se bude jednat i na summitu nejvyšších představitelů skupiny předních světových ekonomik G7, který začal dnes v Japonsku. Delegáty k tomu vede krize v ocelářském sektoru v mnoha západních zemí, včetně Británie.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker uvedl, že nadprodukce v Číně odpovídá zhruba dvojnásobku roční produkce oceli v EU. To podle něj od roku 2008 přispělo v regionu ke ztrátě tisíců pracovních míst, a proto je nutné se bránit. "Pokud někdo deformuje trh, Evropa nemůže být bezbranná," prohlásil Juncker před začátkem summitu G7.

Témata:  USA Čína ekonomika USD (americký dolar)

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy