Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministerstvo vnitra dostane přidáno, na vědu se ale nedostane. Bělobrádek na tom ale trvá

Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Návrh rozpočtu pro ministerstvo vnitra na příští rok počítá s nárůstem o 1,6 miliardy na 60,7 miliardy korun. Naopak vědci se požadovaného zvýšení peněz od státu nemusejí dočkat, což se nelíbí vicepremiérovi pro výzkum Pavlu Bělobrádkovi (KDU-ČSL).

Z peněz navíc pro vnitro by mělo 1,1 miliardy jít na posílení bezpečnosti a 250 milionů jako investiční dotace pro jednotky dobrovolných hasičů.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) připravuje třetí státní rozpočet. Vnitro v roce 2015 hospodařilo s 62,8 miliardami, letos s více než 59 miliardami. Kvůli letošnímu i loňskému rozpočtu Babiš tradičně čelil vyjednávání s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD), který požadoval peníze navíc proti původním návrhům.

Při jednáních, která se obvykle konají o letních prázdninách, nakonec vždy vnitro získalo částky kolem tří miliard korun navíc.

Na vědu a výzkum se peníze nenašly

Ministerstvo financí navrhuje, aby výdaje na výzkum, vývoj a inovace pro rok 2017 zůstaly na úrovni letoška a výrazně se nezvyšovaly ani v dalších dvou letech.

Podle návrhu, který Bělobrádek předložil kabinetu před dvěma týdny, by měl ale rozpočet celkově vzrůst na 32,7 miliardy, což by bylo zatím nejvíce v historii. Vláda ale jednání přerušila. "Návrh předkládáme v nezměněné podobě," řekla dnes ČTK Adéla Klimešová z tiskového oddělení Úřadu vlády.

Stát by podle něj měl zvyšovat ve střednědobém výhledu peníze na vědu i v příštích letech: v roce 2018 na 34,9 miliardy a o rok později na 34,5 miliardy korun. Bělobrádkův úřad chce obor připravit na pokles, který se očekává po roce 2020, kdy skončí financování oboru z evropských fondů.

Ministerstvo financí má ale jinou představu. Výdaje na výzkum navrhuje pro rok 2017 na 29,001 mld. Kč. V letošním roce činí 29,092 miliardy. V roce 2018 a 2019 by se podle MF měly ročně pohybovat ve výši 29,167 mld. Kč. Podle Filipa Běhala z tiskového oddělení MF tato čísla odpovídají národním výdajům na výzkum, vývoj a inovace v původně schválených střednědobých výdajových rámcích.

Bělobrádek chce ale posílit aplikovaný výzkum a tím i konkurenceschopnost státu, naopak zvýšením peněz pro základní výzkum plánuje zajistit provoz nových výzkumných center. Na problém s jejich financováním dlouhodobě upozorňují odborníci.

Témata:  státní rozpočet Ministerstvo vnitra České republiky Pavel Bělobrádek

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy