Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bill Gates se propadl. Kdo je novým nejbohatším člověkem světa?

Americký dolar (USD)
Americký dolar (USD)
Foto: Pixmac

New York - Nejbohatším člověkem na světě je šéf Amazonu Jeff Bezos s majetkem 112 miliard dolarů (2,3 bilionu Kč). Ten po čtyřech letech sesadil na druhou pozici zakladatele Microsoftu Billa Gatese. Nejbohatším Čechem na 88. místě je opět Petr Kellner s majetkem 15,5 miliardy dolarů (asi 319 miliard Kč). Do žebříčku dolarových miliardářů sestavovaného každoročně časopisem Forbes se dostalo znovu celkem šest Čechů.

Celosvětový počet dolarových miliardářů loni stoupl na rekordních 2208 osob ze 72 zemí. Celková hodnota majetku miliardářů stoupla o 18 procent na 9,1 bilionu dolarů. V žebříčku je letos 259 nováčků z různých odvětví od výroby svatebních šatů po výrobu dětských hraček a elektrických aut. Poprvé se zde ocitli podnikatelé z Maďarska a Zimbabwe.

Poprvé za dobu sestavování žebříčku je v čele osoba, jejíž majetek překonal hranici 100 miliard USD. Majetek Bezose se od loňského roku zvýšil o více než 39 miliard, což je rekordní růst. Rozdíl ve výši majetku mezi prvním a druhým v žebříčku je letos nejvyšší od roku 2001.

Kellner si v letošním žebříčku polepšil z loňského 105. místa. Druhým nejbohatším Čechem je premiér v demisi a dřívější majitel skupiny Agrofert Andrej Babiš, se jměním 4,6 miliardy USD skončil na 456. pozici. Z dalších Čechů Karel Komárek obsadil 729. místo, Radovan Vítek 822. pozici, Daniel Křetínský skončil na 924. místě a Pavel Tykač na 1756. místě.

Témata:  nejbohatší lidé světa Petr Kellner Bill Gates Jeff Bezos

Aktuálně se děje

17. května 2024 18:27

EU uvalila sankce na Voice of Europe, posvítila si i na ruská média

Evropská unie sankcionovala čtyři mediální subjekty, které šíří ruskou propagandu. Kromě agentury RIA Novosti a deníku Izvestija a Rossijskaja Gazeta byly uvaleny sankce také na platformu Voice of Europe, kterou Česko už na konci března umístilo na národní sankční seznam. O sankcích informovala Rada EU. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační foto

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu opět vzrostly

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.