Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dlouhý se pustil do premiéra: Nový jaderný blok si zaplatí ČEZ? Babišova představa je fikcí

Vladimír Dlouhý
Vladimír Dlouhý
Foto: Reprofoto

Praha - Vladimír Dlouhý zkritizoval premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO). Představa o tom, že si má nový jaderný blok zaplatit sama energetická společnost ČEZ, je podle prezidenta Hospodářské komory fikcí.

"Jaderný zdroj bychom měli postavit," řekl Dlouhý na dnešním mezinárodním energetickém fóru v Praze. Podle něj jsou v Česku pro stavbu vhodné společenské podmínky, které v okolních zemích nejsou. "Stavba by navíc měla přínos pro český průmysl a ekonomiku," uvedl.

To, že se v Evropě nové jaderné zdroje příliš nestaví, označil Dlouhý za irelevantní. Komora podle něj nechce ze sebe dělat energetické odborníky, myslí si ale, že podobná instituce by měla mít na budoucnost české energetiky názor.

Výstavbu nového jaderného bloku čistě z peněz ČEZ podporoval Babiš ještě jako ministr financí v minulé vládě. Argumentoval mimo jiné tím, že firma má peněz dost. Podobný krok by ale mohl být nevýhodný pro minoritní akcionáře. Začalo se proto řešit možné rozdělení nebo transformace ČEZ.

Mimo jiné vzniká tým expertů, který by měl s ČEZ rozdělení řešit. Majoritním akcionářem největší tuzemské energetické firmy je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií.

ČEZ celkem zkoumal šest možných alternativ rozdělení. Nejpreferovanější variantou je ta, že by stát plně vlastnil jadernou, uhelnou, těžební a obchodní část. "Nový ČEZ", ve kterém by si měl stát v první fázi ponechat 51 procent, by zahrnoval distribuci, prodej, obnovitelné zdroje a energetické služby ESCO. Podíl státu v této firmě by se postupně mohl snížit na 25 procent.

Témata:  Vladimír Dlouhý Andrej Babiš ČEZ

Aktuálně se děje

17. května 2024 8:57

Internet žije atentátem na Fica. EK tlačí na sociální sítě

Evropská komise vyzvala ve čtvrtek největší digitální platformy včetně Facebooku či TikToku, aby bojovaly proti jakýmkoli šířícím se dezinformacím založeným na záběrech ze středeční střelby na slovenského premiéra Roberta Fica. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační foto

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu opět vzrostly

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.