Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČNB bude pod vedením Rusnoka méně euroskeptická

Premiér v demisi Jiří Rusnok
Premiér v demisi Jiří Rusnok
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Česká národní banka (ČNB) bude pod vedením Jiřího Rusnoka méně euroskeptická, ale zachová si kritický pohled na fungování měnové unie a eurozóny.

Rusnok, kterého ve středu jmenoval prezident Miloš Zeman guvernérem ČNB, to dnes řekl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Rusnok ve funkci od července nahradí současného člena bankovní rady Miroslava Singera, kterému končí druhý šestiletý mandát a nemůže být znovu jmenován. Členem bankovní rady ČNB je Rusnok už od roku 2014.

Nově obsazená rada, do které i na základě Rusnokovy podpory jmenoval Zeman Vojtěcha Bendu a Tomáše Nidetzkého, se podle Rusnoka nemůže v zásadních strukturálních věcech odlišit od té předchozí. "Máme stejný zákon a stejná pravidla," řekl. Jiní lidé ale mohou akcentovat jiné věci, připustil.

"Myslím si, že změna bude určitě v tom, že se alespoň navenek nebudeme prezentovat jako ideové centrum odmítání hlubší integrace včetně účasti v měnové unii. Naše posunutí bude většinově méně euroskeptické, byť kritický pohled na současné fungování měnové unie a eurozóny si určitě zachováme," uvedl Rusnok. Takový pohled je totiž reálný a vychází z faktů, dodal.

Témata:  Jiří Rusnok ČNB

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy