Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Firmy hlásí poptávku po sezonních pracovnících, práce je i pro seniory

Firmy, ilustrační foto
Firmy, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Firmy hlásí velkou poptávku po sezonních pracovnících napříč obory. Místo najdou i senioři.

Studenti často nemají zájem, roste tak nabídka práce pro brigádníky z řad seniorů a lidí v produktivním věku, kteří si chtějí přivydělat nad rámec svých pravidelných příjmů. Podle dat Českého statistického úřadu starší lidé na nabídku firem na brigády a částečné úvazky slyší.

"Brigádníků je letos o dost méně než loni. Hodně klesá zájem studentů, a proto je o seniory zájem," řekla ČTK Jitka Součková z personální agentury Grafton Recruitment. "Je zájem o každého, kdo je ochotný a schopný na brigádu jít," doplnil ředitel agentury McRoy Czech Tomáš Surka.

Poslední šetření Českého statistického úřadu ukazuje na to, že počet odpracovaných hodin poklesl ve všech skupinách produktivního věku s výjimkou 60 až 64letých. Nejvíce se snížil u mladých do 24 let.

"Je zřejmé, že režim nižšího počtu odpracovaných hodin umožňuje lépe skloubit práci s péčí o rodinu, vyšší zapojení do dlouhodobého vzdělávacího procesu a další mimopracovní aktivity," uvedl Bohuslav Mejstřík z oddělení pracovních sil, migrace a rovných příležitostí ČSÚ.

Témata:  firmy zaměstnavatelé zaměstnání

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:25

Zelenskyj přiznal další problémy. Armádě chybí rakety i vybavení

Ukrajině chybí dostatečná vzdušná obrana k tomu, aby dokázala zastavit ruský útok na město Černihiv na severu země, který si vyžádal již deset obětí na životech. Uvedl to ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy