Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

I Slovensko bude muset dovážet zaměstnance z ciziny

Hledání zaměstnání, ilustrační fotografie
Hledání zaměstnání, ilustrační fotografie
Foto: Colorbee

Bratislava - Slovensko bude muset po snížení nezaměstnanosti na nová minima zahájit kvůli nedostatku pracovní síly debatu o řízené migraci. Na diskusním fóru listu Hospodárske noviny HNClub to dnes řekl slovenský premiér Peter Pellegrini.

"Nedostatek pracovní síly je nyní tím nejvážnějším problémem. Proto přichází doba, kdy bychom měli velmi otevřeně hovořit o řízené migraci, která bude mít svou kvalitu a která přivede lidi na pozice, které potřebujeme," uvedl Pellegrini.

Nezaměstnanost na pětimilionovém Slovensku klesá nepřetržitě od léta roku 2016 a letos v dubnu dosáhla nového minima 5,42 procenta. Situaci na slovenském trhu práce ovlivnilo i rozhodnutí desítek tisíc Slováků, kteří v minulosti odjeli za lepším výdělkem do zahraničí.

Slovenské firmy dlouhodobě upozorňují na nedostatek kvalifikované pracovní síly a více pracovních míst obsazují cizinci. Na konci letošního prvního čtvrtletí pracovalo na Slovensku 51.860 cizinců, což ve srovnání se stejným obdobím loňského roku představuje nárůst o třetinu.

Na začátku května začal na Slovensku platit zákon, který předpokládá zjednodušení podmínek pro zaměstnávání cizinců ze zemí mimo EU v nedostatkových profesích a v regionech s nezaměstnaností nižší než pět procent. Opatření se projeví v praxi po vytvoření seznamu nedostatkových profesí.

Témata:  Slovensko nezaměstnanost migrace zaměstnanci ekonomika

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy