reklama

Každý z nás se v novém roce chce mít alespoň o něco lépe než v tom předchozím. Základem je oprostit se od zažitých stereotypů. Vybrali jsme takové, které mohou „lézt do peněz" nejvíce.

1. Budu šetřit do matrace, bance už nedám ani korunu

Střádat si peníze pod polštář dnes není nejlepší způsob, jak zbohatnout. Jejich hodnota totiž kvůli inflaci den za dnem klesá. A to nejen pod matrací, ale i na běžném účtu. Lépe uděláte, když je uložíte alespoň na spořicí účet, jehož úrok minimálně inflaci pokryje. Pokud ale chcete, aby vám vaše peníze začaly vydělávat, zkuste začít investovat. Třeba do podílových fondů, o které se dobře starají jejich správci. Díky nim tak nemusíte sledovat ani finanční trhy, ani proces jejich zhodnocování.

2. Fondy ani náhodou, je to černá díra

Strach je jednou za základních emocí, která nás ovládá při rozhodování, zda vůbec budeme do fondů investovat, či nikoliv. Vaše obavy z neustále kolísajících trhů dokážou rozptýlit třeba flexibilní fondy. Ty využívají řízený model, který dokáže vyhodnocovat vývoj na trzích a vaše peníze přesýpá do akciové nebo dluhopisové složky podle toho, která je v danou chvíli výhodnější.

3. Pojistky jsou nesmysl, stejně mi pojišťovna nikdy nic nedá

Než platit pojistku, je lepší si na případnou událost spořit. Podobný názor má podle ČSOB 51 % lidí bez pojistky. Co když ale vyhoříte nebo váš dům zasáhnou dnes poměrně časté povodně? Na takovou škodu jen stěží našetříte. 

4. Radu odborníka nepotřebuju, vše najdu na internetu

Na internetu najdete leccos, a díky kalkulačkám už si řadu věcí spočítáte sami. Jsou ale situace, ve kterých se rada experta hodí. Třeba při sjednávání životního pojištění. Cesta na pobočku se zkrátka občas vyplatí. Zvlášť v době, kdy si na jednom místě můžete vyřídit základní bankovní operace, sjednat složitější produkty jako hypotéku a k tomu i všechna potřebná pojištění. 

5. Na důchod přeci nebudu myslet ve třiceti

Máte pravdu, ve třiceti máte do důchodu daleko. Je ale ten správný čas, začít si na něj spořit co nejdříve a zajistit se tak na stáří. Díky příspěvkům státu i zaměstnavatele je ideální doplňkové penzijní spoření. Přesto si podle České bankovní asociace skoro čtyři pětiny obyvatel stále myslí, že se o ně v důchodu postará stát.

6. Užiju si, dokud můžu. Na splácení je vždycky času dost

Nákupy na dluh mohou být fajn, poté ale spoustě lidí mohou zůstat oči pro pláč. Odstrašující jsou čísla Exekutorské komory, podle kterých roste počet lidí se čtyřmi a více exekucemi. Pokud si zrovna nechcete koupit lednici, která se vám minulý týden rozbila, ale chcete si zkrátka jen udělat radost „něčím hezkým", zvažujte důkladně, jestli vám za to půjčka stojí.

7. Rada na závěr: Začnete hned!

Chtít skoncovat se zlozvykem je chvályhodné, u většiny lidí ale jejich snaha ztroskotá už v počátcích. Proto, hned jak si vyberete to správné předsevzetí, okamžitě udělejte první krok. Chcete začít šetřit? Zavolejte do banky a alespoň se informujte na podmínky. Pouze tak neskončíte jen u „chtění".