reklama

Uvádí se to v závěrečném prohlášení z konference skupiny největších ekonomik světa G20 v Buenos Aires.

"Rizika poklesu v krátkodobém a střednědobém horizontu se zvýšila," uvádí dokument, jehož finální verze má být dnes zveřejněna. Jako hrozby budoucího ekonomického růstu text označuje mimo jiné zvýšené obchodní a geopolitické napětí, globální nerovnováhu a nerovnost. Předchozí prohlášení z jednání G20 letos v březnu nezmiňovalo samostatně obchodní napětí.

Ministři potvrdili závěr vrcholné schůzky G20 z loňského roku, že obchod je motorem globálního růstu a mnohostranné obchodní smlouvy jsou velmi významné. Zdůraznili "nutnost rozšířit dialog s cílem omezit rizika a prohloubit důvěru".

V Argentině se mluvilo především o obchodu a měnových kurzů v situaci, kdy americký prezident Donald Trump v pátek obvinil Evropskou unii a Čínu z oslabování svých měn, aby tak získaly výhodu v obchodu. Bílý dům rovněž pobouřil evropské spojence zavedením cel na ocel a hliník a přinutil tím Evropskou unii k odvetě.

Ministr financí USA Steve Mnuchin se pokusil nabídnout Evropě a Japonsku nové smlouvy o volném obchodu, aby si podle agentury Reuters vytvořil páku pro obchodní spory s Čínou. Jeho francouzský kolega Bruno Le Maire ale návrh odmítl s tím, že Washington musí před jakýmkoli jednáním nejdřív zrušit cla na evropský dovoz.

Zástupce Evropy Hubert Fuchs nicméně zaujal smířlivější postoj. Zrušení cel není nutným předpokladem obchodních rozhovorů, řekl Fuchs a pochválil Mnuchina za "upřímný" přístup k jednání. Kanadský ministr Bill Morneau dokonce řekl, že Mnuchin nabízí "zrušení všech cel, bariér a dotací", což je prý skvělá, ale obtížně dosažitelná myšlenka.