reklama

V odvětví průmyslu se důvěra podnikatelů v ekonomiku meziměsíčně snížila. Indikátor důvěry poklesl o 2,5 bodu na hodnotu 94,3. Zástupci průmyslových podniků zhodnotili současnou ekonomickou situaci jejich firem přibližně stejně jako v červnu.

Hlavní bariérou růstu produkce je stále nedostatek zaměstnanců, uvádí ji 37 % respondentů. Přibližně 28 % vykazujících jednotek se potýká s nedostatečnou poptávkou. Podnikatelé v průmyslu očekávají pro období příštích tří měsíců pokles tempa růstu výrobní činnosti. Očekávání zaměstnanosti jsou oproti minulému měsíci přibližně stejná. 

Důvěra podnikatelů ve stavebnictví se meziměsíčně mírně zvýšila. Indikátor důvěry vzrostl o 0,5 bodu na hodnotu 97,6. Ukazatel hodnocení současné celkové ekonomické situace podniků se téměř nezměnil. V porovnání s červnem zůstalo hodnocení poptávky po stavebních pracích stejné. Zástupci stavebních podniků očekávají v příštích třech měsících snížení tempa růstu stavební činnosti při zachování stávající úrovně zaměstnanosti. 

V odvětví obchodu se důvěra velmi mírně zvýšila. Indikátor důvěry vzrostl o 0,2 bodu na hodnotu 98,1. Podnikatelé v obchodě zhodnotili svou současnou celkovou ekonomickou situaci o něco lépe než v červnu, informuje czso.cz. Stav zásob zboží na skladech se téměř nezměnil. Očekávání vývoje celkové ekonomické situace pro období příštích tří měsíců jsou mírně horší, pro období příštích šesti měsíců jsou stejná jako minulý měsíc. V meziročním srovnání je důvěra podnikatelů v obchodě nižší.

Důvěra podnikatelů ve vybraných odvětvích služeb (vč. bankovního sektoru) se meziměsíčně mírně snížila. Indikátor důvěry poklesl o 0,5 bodu na hodnotu 97,4. Hodnocení současné celkové ekonomické situace podniků ve službách se mírně snížilo. Hodnocení současné celkové poptávky po službách se nezměnilo, její očekávání pro období příštích tří měsíců zůstalo rovněž stejné. 

Důvěra spotřebitelů v ekonomiku se v červenci snížila. Indikátor důvěry v meziměsíčním srovnání poklesl o 1,3 bodu na hodnotu 111,8. Z aktuálního šetření mezi spotřebiteli vyplynulo, že se pro období příštích dvanácti měsíců mírně zvýšily jejich obavy ze zhoršení celkové ekonomické situace. Obavy spotřebitelů ze zhoršení jejich vlastní finanční situace se nezměnily. Obavy ze zvýšení nezaměstnanosti se meziměsíčně téměř nezměnily. Úmysl spořit se snížil.