Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kroky Trumpa jsou hloupé a iracionální? České firmy s obavami čekají na dopad celní a obchodní války

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Praha - USA uvalily od června cla ve výši 25 procent na ocel a 10 procent na hliník na dovoz z EU, Kanady a Mexika. Dopady na českou ekonomiku zatím nelze vyčíslit. První relevantní data by mohla být na konci roku. Ocelářská unie považuje rozhodnutí Trumpa za hloupé.

Například Třineckých železáren se dovozní cla na ocel směřující do USA významným způsobem nedotkly. Za oceán totiž směřují pouze jednotky procent produkce. "Omezeny byly sice dodávky kolejnic, ale ty se nám podařilo nahradit na evropském trhu, kde se uskutečňují investice do infrastruktury," řekla ČTK mluvčí společnosti Petra Macková Jurásková. "Není snadné naše výrobky v USA rychle nahradit. Zejména, pokud jde o specifické značky oceli například pro náročný automobilový segment," dodala.

Dostatek dat pro analýzu a interpretaci dopadů kroku USA zatím nemá podle mluvčí Barbory Černé Dvořákové ani ArcelorMittal Ostrava. "Z celkového objemu výroby ArcelorMittal v ČR je množství vyvážené do USA zanedbatelné, převážná většina výroby jde do tuzemska a na tradiční trhy," řekla ČTK. "Z pohledu konkrétních skupin výrobků ostravské huti už pak vývoz do USA může tvořit významnější část. Z bezešvých trubek, které se používají zejména v petrochemickém průmyslu, se do USA vyváží asi 20 procent z celkového vyráběného objemu," podotkla.

Podnikatelské svazy uvedly, že nepřestávají věřit, že Spojené státy svoje rozhodnutí nakonec přehodnotí. "Doufáme v návrat ke stavu před tarifním opatřením prezidenta Trumpa ještě dříve, než budou narušeny dodavatelské řetězce. V minulosti k přehodnocení obchodní politiky USA už docházelo, věříme, že se to bude opakovat i tentokrát, a to co nejdříve," uvedl mluvčí Hospodářské komory Miroslav Diro.

"Stále jsme toho názoru, že kroky prezidenta Trumpa jsou hloupé a iracionální, podrývají globální systém volného obchodu, poškozují americké voliče a americkou ekonomiku a umožňují Číně tvářit se jako zásadový zastánce volného obchodu, což je tristní. Nejsme nijak nadšení z eskalace globální obchodní války, protože nepřinese nic pozitivního," uvedl statutární ředitel Ocelářské unie Daniel Urban.

Témata:  clo Donald Trump hospodářská komora

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy