Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podnikatelům se nedaří. Letos zanikne rekordní počet firem

Firmy, ilustrační foto
Firmy, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Podnikání v Česku v prvním pololetí ukončilo 5987 kapitálových firem, 5655 společností s ručením omezeným a 332 akciových společností. O rok dříve zaniklo 5260 společností. Údaje za první pololetí naznačují, že by letos mohlo zaniknout rekordní množství firem. Vyplývá to z databází společnosti Bisnode.

"Pokud v druhé polovině roku budou firmy zanikat stejným tempem jako v první polovině, zanikne letos nejvíc firem za posledních sedm let," uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová. Loni ukončilo podnikatelské aktivity doposud rekordních 11.526 subjektů.

Z téměř 6000 společností, které byly v prvních šesti měsících letošního roku vymazány z obchodního rejstříku, jich 78 procent bylo zlikvidováno. Ostatní zanikly formou fúze s jiným podnikatelským subjektem nebo jiným způsobem. Podíl firem, které podnikání ukončí likvidací, roste od roku 2015. V roce 2015 to byl 72procentní podíl, zatímco letos to bylo téměř 79 procent.

Více než polovina firem, které byly v prvním pololetní vymazány z obchodního rejstříku, měla registrované sídlo v Praze. V ostatních krajích ČR podíl zavřených společností na celkovém počtu ani v jednom případě nepřesáhl deset procent. Z obchodního rejstříku bylo vymazáno nejvíc společností z oblasti pronájmu a správy nemovitostí nebo obchodu.

Témata:  firmy podnikatelé ekonomika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy