reklama

Loni v prosinci Ryanair dokázal odvrátit rozsáhlé stávky, když se poprvé ve své 32leté historii rozhodl uznat odborové svazy. Od té doby se mu však nepodařilo s řadou z nich uzavřít dohody o pracovních podmínkách. V létě tak následovala největší vlna stávek v historii firmy a rušení stovek letů.

Ryanair původně uváděl, že dnes zruší 150 letů, později však musel tento počet zvýšit, protože se ke stávce původně jen zaměstnanců palubního personálu připojili také piloti v Německu. Dnes firma uvedla, že se uskuteční více než 2150 z původně naplánovaných 2400 letů. Zrušen byl i dopolední let mezi Prahou a nizozemským Eidhovenem.

Stávkující dnes protestovali na letištích s plakáty s nápisem "Ryanair se musí změnit". "Nestarají se o nás. Jsme jen čísla. Jsme citrony, které se mají vymačkat a vyhodit," řekl agentuře Reuters bývalý zaměstnanec Ryanairu Juan Fernández, který se připojil k protestujícím na bruselském letišti.

Spory jsou způsobené hlavně tím, že Ryanair zaměstnává převážnou část svého personálu podle irského práva, což podle odborových svazů děla zaměstnancům potíže a brání jim to v přístupu k dávkám sociálního zabezpečení na domácích trzích.

Ryanair prohlásil, že učinil pokrok v jednáních s odbory v posledních týdnech, včetně toho, že se mu podařilo dojednat kolektivní smlouvy se zaměstnanci v Irsku, Británii, Itálii a Německu. Německý odborový svaz pilotů VC však již varoval před dalšími akcemi.

Ryanair létá do desítek zemí, včetně České republiky. Loni přepravil zhruba 130 milionů cestujících.