reklama

Od konce druhé světové války nedošlo ke změně hranic jediné západní země, tedy země na západ od Lipska, připomíná analytik. Dodává, že nyní, díky síle nacionalismu oživeného ekonomickým propadem, se věci mění mapa Evropy může být v následujících deseti letech překreslena.

V Evropě jsou alespoň tři regiony, kde hrozí potenciální secese v důsledku současných politických otřesů, varuje Colonnelli. Konstatuje, že jde o Katalánsko, Severní Irsko a Jižní Tyrolsko.

Katalánský příběh

"Jak lze nesympatizovat se situací Katalánců?" ptá se komentátor. Podotýká, že téměř polovina obyvatel regionu chová velkou vášeň pro svou specifickou kulturu, identitu i politiku a má chuť odtrhnout se od Španělka, čemuž však brání hrstka problémů. Za jeden z nich považuje způsob, jakým politická elita v Barceloně prosazuje své požadavky.

Rétorika někdejšího katalánského premiéra Carlese Puigdemonta byla a zůstává nevybíravá, podobně jako v případě jeho nástupce Quima Torry, zdůrazňuje analytik. Vysvětluje, že oba se snaží vytvářet etnické bariéry mezi Katalánci s ryze katalánskými kořeny a Katalánci mluvícími španělsky, přičemž  Galicijce a Andalusany líčí jako pouhou okrasu.

Nedůvěra mezi různými složkami katalánské společnosti je uměle zasévána separatistickými nacionalisty, avšak mnoho voličů uvažuje chytřeji, soudí Colonnelli. Poukazuje, že většina se rozhodla povznést se nad situaci, jelikož mezi Barceloňany a Madridem existuje pouze zdravá svárlivost, která je ovšem velmi medializována.        

Katalánský příběh je nicméně velmi přesvědčivý a již dávno ho oslavoval a šířil i George Orwell, připomíná analytik. Dodává, že k tomu měl důvod, a proto nelze možnost nečekaného odtržení Katalánska vyloučit, jelikož hlasatelé separatismu se rychle opět staví na nohy.

Severoirský test loajality

Druhou oblastní je Severní Irsko, které po březnu 2019 pocítí silnou ekonomickou kocovinu, očekává komentátor. Vysvětluje, že po odchodu Británie z EU přijde Severní Irsko o veškeré zemědělské dotace a fondy na obnovu.

Výzkum vedený Kurtem Hübnerem z University of British Columbia v roce 2015 nastínil různé scénáře pro Severní Irsko, poukazuje Colonnelli. Konstatuje, že podle závěrů by odchod Severního Irska ze Spojeného království a následné sloučení s Irskem přineslo sjednocenému Irsku 36 miliard eur jen v prvních osmi letech, přičemž většina těchto zisků by připadla právě Severnímu Irsku.

"Křehké vlády v Belfastu - neustále lavírující mezi ostražitými, rozdělenými komunitami - jsou podpírané stejně Londýnem jako Bruselem," píše komentátor. Připomíná, že v případě velkého hospodářského propadu, možná unionisté, kteří v roce 2016 drtivě podpořili brexit, zjistí, že se musí obrátit s žádostí o finanční podporu na ekonomicky oživnuvší Dublin, a takový projev větší loajality vůči penězům než britské koruně by byl velkou zkouškou historické politické věrnosti.

Flirt Jižního Tyrolska

Pak je zde Jižní Tyrolsko, alpský region na severu Itálie, který není ani dvakrát větší než Lucembursko, ale zažívá mimořádnou prosperitu a nezaměstnanost zde dosahuje pouze 2,9%, nastiňuje Colonnelli. Konstatuje, že otázka sice není na mezinárodním radaru, ale neustále je probírána v italském tisku.

Současná vládnoucí garnitura v tamní metropoli Bolzanu, tvořená vždy tou samou stranou, flirtuje s Vídni jako nikdy dříve, uvádí analytik. Doplňuje, že konzervativní rakouský kancléř Sebastian Kurz opakovaně nabízel obyvatelům Jižního Tyrolska rakouské pasy a této rychle rostoucí menšině se daná myšlenka stále více zamlouvá.

Referendum zatím není na pořadu dne, ale protiitalské nálady se derou na povrch, tvrdí Colonnelli. Vysvětluje, že ačkoliv na úpatí Dolomitů existuje kulturní střet, který nebyl nikdy vyřešen, o přízeň německy i italsky hovořícího obyvatelstva se přesto uchází jediná strana, smířliví Zelení.

Podobné bitvy se začínají rozvíjet i jinde, o nezávislost na Dánsku se ucházejí například Faerské ostrovy, konstatuje komentátor. Varuje, že deset let po finanční krizi je třeba se připravit na další, tentokrát vyvolanou odchodem Británie z EU. "Její dopad bude stimulován nacionalistickými tendencemi a výzvami k sebeurčení," obává se Colonnelli. Dodává, že evropská mapa může v důsledku toho nakonec vypadat zcela odlišně než dnes.