Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co vše podraží? Podívejte se na ceny u výrobců

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Meziměsíčně vzrostly ceny zemědělských výrobců o 4,5 %, ceny průmyslových výrobců o 0,3 %, ceny stavebních prací o 0,5 % a ceny tržních služeb pro podniky o 1,2 %. Meziročně byly ceny zemědělských výrobců nižší o 0,4 %. Ceny průmyslových výrobců byly vyšší o 3,2 %, ceny stavebních prací o 3,8 % a ceny tržních služeb pro podniky o 1,6 %. Uvedl to Český statistický úřad (ČSÚ).

Ceny u výrobců mohou naznačit budoucí vývoj cen pro spotřebitele. Míra spotřebitelské inflace v září klesla na 2,3 procenta ze srpnových 2,5 procenta, proti loňskému září zdražilo hlavně bydlení a potraviny.

V zemědělství ceny v září zpomalily meziroční pokles na 0,4 procenta ze srpnových 2,1 procenta. V rostlinné výrobě se ceny zvýšily o čtyři procenta, v živočišné naopak klesly o 6,5 procenta.

Ceny stavebních prací se podle odhadů zvýšily o 3,8 procenta, v srpnu meziročně stouply o 3,5 procenta. Tržní služby pro podniky v září zdražily o 1,6 procenta po růstu cen o 1,5 procenta v srpnu. V zahraničním obchodě v srpnu vývozní ceny zpomalily meziroční růst na 1,6 procenta ze srpnových 1,8 procenta. Dovozní ceny se v osmém měsíci zvýšily o 2,9 procenta, o měsíc dřív stouply o 2,5 procenta.

V zemích EU se ceny průmyslových výrobců v srpnu meziměsíčně zvýšily o 0,3 % (v červenci o 0,5 %). Ceny vzrostly ve všech členských státech EU. Nejvíce v Lotyšsku o 2,1 %. V Rakousku byly ceny vyšší o 0,4 %, v Německu a Polsku shodně o 0,3 %, informuje czso.cz.

Meziročně byly ceny v EU v srpnu vyšší o 4,7 % (v červenci o 4,9 %). Nejvíce se zvýšily v Dánsku o 10,3 %. Na Slovensku ceny vzrostly o 6,2 %, v Rakousku o 4,4 %, v Polsku o 3,8 %, v Německu o 3,1 %. Ceny klesly pouze v Irsku o 2,8 %.

Témata:  ekonomika průmysl zemědělci CZK (česká koruna)

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:22

Senátor: Ukrajina by mohla dostat dalekonosné střely ATACMS za pár dní

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy