Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V zimě za exotikou? Cestovky lákají Čechy na nezvyklé destinace

Dominikánská republika, ilustrační fotografie
Dominikánská republika, ilustrační fotografie
Foto: Martin Drahola, EuroZprávy.cz

Mezi novinkami cestovních kanceláří na zimní sezonu exotických zájezdů patří letos mj. Katar, Jamajka či Ekvádor. Exotické dovolené meziročně kvůli posílení dolaru mírně zdražily, ceny se zvedly hlavně v případě luxusních hotelů a destinací. Ze zemí zdražila například Kuba.

V nabídce cestovní kanceláře Eso travel se nově objevují okruhy po afrických zemích jako jsou Malawi, Gambie, Súdán či Senegal či poznávací zájezd plachetnicí Seychelským souostrovím. "Právě takovéto luxusní a netradiční produkty začínají být našimi klienty velmi oblíbené a my jich tedy v následujících sezonách budeme nabízet stále více," uvedl ředitel CK Tomáš Cikán.

"Novinkou v naší nabídce je například Katar, který se po SAE a Ománu stává další destinací ve velmi oblíbené oblasti Perského zálivu," uvedl Jan Bezděk z CK Fischer. V Karibiku CK rozšířila nabídku o Jamajku.

CK Exim tour podstatně rozšířila nabídku zájezdů do Dominikánské republiky, mezi novými destinacemi v nabídce jsou Mexiko, Ekvádor a Maledivy. Podle marketingového ředitele CK Stanislava Zímy budou letos nejoblíbenějšími cíly klientů v exotice Zanzibar, Keňa a Mauricius.

Průměrná cena prodaného exotického zájezdu se podle cestovního portálu Invia.cz meziročně zvýšila o zhruba tři procenta. "Důvodem je vyšší životní úroveň nejen našich klientů. Lidé si dopřávají kvalitnější a luxusnější dovolenou častěji než v minulosti. Ceny exotických zájezdů už delší dobu nejsou tak nedostupné a mnohdy se vyrovnávají cenám zájezdů evropských," dodal ředitel Invia.cz Michal Tůma.

Podle Eso travel k zásadním změnám cen zájezdů nedošlo. "Je ovšem potřeba zmínit, že nejlepší a nejdražší hotely v kategorii 5* zdražily meziročně o pět až deset procent, což samozřejmě souvisí především s turistickým boomem ve světě a neustále stoupající poptávkou," uvedl Cikán.

"K mírnému nárůstu dochází u destinací, které jsou navázané na dolar, který je letos dražší. To je třeba případ Kuby. Na druhou stranu se momentálně do exotiky léta v podstatě celoročně a last minute nabídky tlačí naopak ceny dolů," dodal Bezděk.

V zimní sezoně od října do dubna vyrazí za teplem každoročně zhruba 600.000 českých turistů. Nejvíc do Egypta, Thajska a SAE. Letos se nabídka letů využívaných pro cesty do exotiky rozšířila. Např. Qatar Airways, které provozují dva spoje denně z Prahy do Dauhá, nasadí od 28. října na jednu linku Boeing 787-8 Dreamliner s kapacitou 254 cestujících. Stejný typ stroje navýší kapacitu od 29. října na lince Korean Air ze Soulu do Prahy.

Témata:  dovolená cestování cestovní kanceláře

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy