Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ceny v listopadu zpomalily růst, za potraviny platíme méně

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Marie Cvrčková, EuroZprávy.cz

Spotřebitelské ceny klesly v listopadu oproti říjnu o 0,1 %. Tento vývoj ovlivnilo zejména snížení cen v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje. Meziroční růst spotřebitelských cen v listopadu zpomalil na 2,0 %, což bylo o 0,2 procentního bodu méně než v říjnu a nejméně od dubna letošního roku. Uvedl to Český statistický úřad (ČSÚ).

Zlevňovaly především potraviny. Nadále naopak zdražovalo bydlení a také pohonné hmoty. 

"Vývoj byl ovlivněn opět zejména cenami v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje," uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá. V listopadu výrazně zlevnily v meziročním srovnání například vejce, a to o více než 26 procent. Cena cukru klesla o třetinu. Méně se platilo i za pečivo, vepřové maso, oleje a tuky nebo ovoce. Pokles cen u těchto potravin proti říjnu zrychlil.

?Spotřebitelské ceny klesly v listopadu oproti říjnu o 0,1 %. Meziroční růst spotřebitelských cen v listopadu zpomalil na 2,0 %, což bylo o 0,2 procentního bodu méně než v říjnu a nejméně od dubna letošního roku ??https://t.co/oP2TW19ik3 #rychlainformace pic.twitter.com/KnHm6om00Y

— ČSÚ (@statistickyurad) 10. prosince 2018

Nájemné proti loňskému listopadu zdražilo o 3,3 procenta, elektřina o 5,6 procenta, teplo a teplá voda o procento. Vyšší byly i ceny vodného a stočného. O půl procenta naopak zlevnil zemní plyn.

Opět vzrostly ceny lihovin, a to o 3,4 procenta. Pivo bylo dražší o 4,5 procenta, tabákové výrobky o 3,9 procenta. Lidé platili více rovněž za výrobky a služby osobní péče, pojištění nebo finanční, stravovací a ubytovací služby. "Vliv na zvýšení cenové hladiny měly též ceny v oddíle doprava, kde ceny pohonných hmot a olejů meziročně vzrostly o 10,1 procenta," uvedli statistici. O 2,5 procenta zlevnily oděvy.

Meziměsíční pokles spotřebitelských cen v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje byl ovlivněn především nižšími cenami ovoce o 6,3 % a zeleniny o 4,2 %. Klesly též ceny olejů a tuků o 4,2 %, vepřového masa o 2,9 %, cukru o 8,8 % a nealkoholických nápojů o 0,8 %. 

V oddíle rekreace a kultura se snížily ceny dovolených s komplexními službami o 1,2 %. Pokles cen v oddíle bytové vybavení a zařízení domácnosti ovlivnily zejména nižší ceny zboží a služeb pro běžnou údržbu domácnosti o 1,8 %, informuje czso.cz.

Na zvyšování celkové cenové hladiny působily v listopadu hlavně vyšší ceny v oddíle bydlení vlivem růstu cen tepla a teplé vody o 1,0 % a zemního plynu o 0,2 %. V oddíle odívání a obuv se zvýšily ceny obuvi o 2,8 %. Růst cen v oddíle stravování a ubytování byl způsoben především vyššími cenami stravovacích služeb o 0,5 %. Z potravin vzrostly zejména ceny drůbežího masa o 2,5 % a polotučného trvanlivého mléka o 4,6 %.

Témata:  ceny zboží inflace ceny potravin CZK (česká koruna)

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy