Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zlevní točené pivo? Změny, které nastanou od roku 2019

Pivo
Pivo
Foto: Pixabay

Necelé tři týdny zbývají do začátku roku 2019. Na čem v něm možná ušetříme a co pravděpodobně zdraží? Server Globe24.cz se informoval na ministerstvech a vypracoval krátký přehled.

V novém kalendářním roce dojde ke snížení daní u vybraných služeb. Pokud tedy v příštím roce vejde v platnost novela zákona o elektronické evidenci tržeb. „Vytváří se tak do určité míry prostor pro případné snížení či nezvyšování spotřebitelských cen,“ konstatuje Ministerstvo financí.

Ušetřit bychom v nadcházejícím roce mohli např. v restauracích, kadeřnictvích či v opravnách oděvů či obuvi, ale třeba i za vodné a stočné. Zmíněné služby by měly nově podléhat snížené 10% sazbě. Již v současnosti do ní patří např. léky, knihy či nenahraditelná dětská výživa pro kojence a malé děti do 3 let. Naposledy do ní v minulém roce přibyly i noviny a časopisy.

Zdraží naopak tzv. zahřívané tabákové výrobky, které v Česku užívají desítky tisíc lidí a dosud nebyly zdaněny. Sazba je stanovena ve výši 2,236 Kč/g tabáku, tabákové tyčinky obsahují zhruba 0,6 gramu. Tato daň však bude nadále výrazně nižší než u běžných cigaret, daně spotřební a z přidané hodnoty u ní v současnosti tvoří přes 80 % ceny.

Od poloviny května příštího roku dojde k úpravě cen komunikace v rámci Evropské unie, upozorňuje zase Ministerstvo průmyslu a obchodu. Účtované ceny nebudou smět překročit částku 0,06 EUR za SMS a 0,19 EUR za minutu volání (v obou případech bez DPH).

Témata:  daně Ministerstvo financí České republiky pivo

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy