reklama

Kromě představitelů evropských a afrických zemí se ho zúčastní také zástupci velkých mezinárodních společností, ale i malých start-upů. Česko bude reprezentovat premiér Andrej Babiš.

Mezi tématy je rozvoj spolupráce na poli digitalizace v zemědělství, státní správě, obchodu či energetice. Český premiér chce využít akce jako příležitosti, aby pomohl "otevřít dveře" českým podnikatelům, kteří chtějí obchodovat s africkými zeměmi.

Hostiteli fóra jsou rakouský kancléř Sebastian Kurz, jehož země předsedá v současnosti Evropské unii, a současný předseda Africké unie a rwandský prezident Paul Kagame. Fóra se zúčastní zhruba jen polovina premiérů či prezidentů zemí EU, na vrcholné úrovni nebude zastoupeno například Německo, Francie či jihoevropské státy. Za Evropskou unii bude kromě Kurze jako kancléře předsednické země EU ve Vídni jednat předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Otázka migrace není oficiálně na programu, mohla by se ale objevit jako téma dvoustranných jednání. Několik jich povede také Babiš, mimo jiné s nigerijským viceprezidentem Yemim Osinbajem.