Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká letecká doprava v roce 2018: Rekordní prodeje, ale i zdražení průměrné letenky

Letadla, ilustrační foto
Letadla, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Český prodejce letenek Letuška.cz zaznamenal v roce 2018 skokový růst, když prodal 691 tisíc letenek v hodnotě 6,3 miliardy korun. Oproti roku 2017 se jednalo téměř o dvojnásobek. Společnost Asiana, která portál Letuška.cz provozuje, si tak k loňskému výročí 25 let na trhu nadělila rekordně úspěšný rok. Čeští cestující si v minulém roce oblíbili dálkové destinace a zvýšil se zájem o firemní cestování. Po sedmi letech ale rostla i průměrná cena letenky.

„V první polovině roku jsme zaznamenali rekordní nárůst, když jsme prodali 311 tisíc letenek a náš obrat díky tomu meziročně narostl o 22 %. Přestože během letních měsíců došlo ke zpomalení prodejů, jednalo se o historicky nejsilnější hlavní sezónu. Za červen a červenec Češi koupili 114 tisíc letenek, meziročně je to o 8,5 % více,“ říká Josef Trejbal, ředitel letenkového portálu Letuška.cz. Za zvolnění prodejů v létě podle něj mohly silné předprodeje z jarních měsíců a svůj vliv mělo také velmi teplé počasí v ČR.

Další výrazný nárůst prodejů zaznamenal letenkový portál v září, a to i díky vyšším cestovním třídám a služebním cestám. „Češi jsou zkušenými cestovateli, kteří ze široké nabídky možností volí tu pro ně nejvhodnější. Již nevyhrává pouze nejnižší cena, ale i nabídka služeb či typ letadla. Podíl vyšších cestovních tříd stoupá především u dálkových letů, a sice meziročně o 23 % na 5,2 % ze všech prodaných letenek,“ říká Trejbal.

Není bez zajímavosti, že se zájmem o letenky rostla po sedmi letech i jejich průměrná cena. Zatímco v roce 2017 si zákazníci pořídili letenku průměrně za 8 900 Kč, minulý rok již za 9 120 Kč, tedy o 220 Kč více. Nárůst ceny si ředitel Letušky vysvětluje v první řadě právě vyššími požadavky cestujících na kvalitu dopravy.

Pomyslným loňským rekordmanem se však v tomto ohledu stala letenka z Prahy za 265 tisíc, zákazník si přitom koupil rovnou dvě. „Jednalo se o zpáteční letenky do Singapuru v první třídě s linkou Singapore Airlines. Cestující letěli z Prahy a ve Frankfurtu přestupovali na letadlo A380. Jednalo se o objednávku na poslední chvíli pro dvě osoby,“ říká Trejbal.

Češi loni u Letušky nakoupili letenky do celkem 1 205 destinací po celém světě. Nejoblíbenější evropskou destinací se stala opět Paříž. Druhé a třetí místo obsadily Moskva a Amsterdam, čtvrté potom Londýn. Z dálkových destinací vedl New York, za ním Bangkok, Dubaj a Kolombo. Nejžádanějšími destinacemi pro služební cesty byly Londýn, Moskva, Brusel a Frankfurt.

Témata:  letectví a letadla doprava Češi

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy