Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jaký podíl tvoří finanční bonusy v ročním platu zaměstnanců?

Práce v kanceláři
Práce v kanceláři
Foto: Freeimages.com

Platový portál Paylab (v ČR zastoupený značkou Platy.cz) analyzoval roční platy a výšku finančních bonusů pro jednotlivé úrovně pracovních pozic.

Finanční benefity jsou pro zaměstnance atraktivním přilepšením a při fixním platu dokáží výrazným způsobem navýšit roční příjem. Zaměstnavatelé je využívají pro motivaci zaměstnanců v průběhu kalendářního roku a také jako formu poděkování za odvedenou práci na konci fiskálního roku. Finanční benefity ale poskytují jen někteří zaměstnavatelé – velkou měrou to závisí na „kondici“ dané společnosti. V praxi jsou rozšířenější spíše nefinanční benefity.

Ze všech úrovní pracovních pozic si prostřednictvím finančních bonusů nejvíce přilepší vrcholoví manažeři. U nich mohou právě finanční odměny získané v průběhu a na konci roku tvořit až 33 % celkového ročního příjmu. Pokud se podíváme na mezinárodní porovnání, nejvyšší podíl vidíme v Rumunsku, kde finanční odměny tvoří 42 % příjmu manažera ve vedoucí pozici.

„V nejvyšší míře jsou bonusy na konci roku odměňováni právě vrcholoví manažeři, přičemž výše odměny může dosahovat i dvojnásobku jejich běžné měsíční základního mzdy,“ uvádí Michal Novák za Platy.cz. „Ve všech zemích střední a východní Evropy tvoří právě bonusy vyplácené na konci fiskálního roku v průměru až desetinu z ročního příjmu top manažerů.“

U nižších a středních manažerů tvoří finanční benefity v průměru až 23 % ročního příjmu. U ostatních úrovní pracovních pozic je podíl přilepšení si formou finančních benefitů k ročnímu platu nižší.

Ze všech typů finančních benefitů jsou nejrozšířenější měsíční variabilní provize. Nejčastěji je dostávají zaměstnanci v České republice, ve Slovinsku a na Slovensku. V zemích střední a východní Evropy se dají v průměru vyčíslit jako přilepšení o pětinu fixního měsíčního platu. Dostávají je zaměstnanci na všech úrovních pracovních pozic od pomocných zaměstnanců, dělníků a personálu ve službách až po vrcholové manažery.

Pokud spočítáme měsíční provize získané za celý kalendářní rok, dostaneme zajímavé sumy. Tvoří největší podíl v ročním souhrnu odměn ze všech finančních benefitů – až do 15 % ročního příjmu zaměstnance. Variabilní odměny získané v průběhu roku mohou zaměstnanci přinést více peněz, než například jednorázová odměna ke konci roku ve formě 13. platu, anebo odměna vyplácená s koncem fiskálního roku.

Nejméně rozšířeným finančním benefitem jsou 13. platy. Pro zaměstnavatele je tento benefit poměrně finančně náročný, protože bývá zakotvený v pracovní smlouvě, a je tedy nárokovatelný. Ze sledovaných zemí je nejfrekventovanější v Chorvatsku a ve Slovinsku.

„Výše finančních odměn se většinou počítá ze základní fixní složky mzdy zaměstnance. Proto doporučujeme zaměstnancům zaměřit se při vyjednávání o platu na to, aby si dohodli co nejvyšší základní mzdu,“ radí na závěr Michal Novák.

Témata:  platy zaměstnanci firmy

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 0:35

Španělsko dodá Ukrajině rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy