Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Česku jsou další nebezpečné potraviny z Polska. Inspekce vydala varování

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) objevila několik nových potravin původem z Polska, které mohou být pro Čechy nebezpečné. Tentokrát nejde o maso, ale o sušenky a trubičky.

SZPI našla v provozovně Jednota v Uherském Ostrohu nevyhovující potravinu. Trubičky plněné krémem s kakaovou příchutí pocházejí z Polska, výrobce na nich ale uveden není.

Analýza vzorku prokázala přítomnost alergenu, konkrétně arašídů. Výrobce na obale sice uvedl, že potravina "může obsahovat stopy sezamu, arašídů a jiných skořápkových plodů", naměřená koncentrace arašídů ale více než 300x překračuje množství uznatelné jako "stopy".

Jedná se tedy o potravinu, která může představovat významné zdravotní riziko pro osoby s alergií nebo intolerancí na arašídy. Stejné pochybení našli ale inspektoři i v dalších sušenkách.

Wafer tube-cake, Wafelki o smaku cappuccino, Wafelki kakaowe a Cookies Bergen čokoládové sušenky s lentilkami rovněž pochází z Polska. Všechny tyto potraviny ale také významně překračovaly stanovené hodnoty.

Podle inspektorů u všech produktů množství arašídů několikanásobně překračuje množství uznatelné jako "stopy". SZPI doporučuje všem spotřebitelům s alergií nebo intolerancí na arašídy, kteří mají předmětné potraviny doma, aby je nekonzumovali.

Témata:  Polsko SZPI EuroZprávy.cz potraviny

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy